Selecteer een pagina

Als er één ding duidelijk is op de hedendaagse arbeidsmarkt, is dat je makkelijk van de ene baan naar de andere overstapt. De dagen van een 40-jarige werkervaring bij dezelfde baas zijn voorbij. Zoiets hoor je nog maar zelden. Maar hoe begin jij je carrière? Waar ga je mee beginnen? En heb ik eigenlijk wel iets geleerd om in de praktijk van de arbeidsmarkt te gebruiken?

Het is soms lastig om van een behoorlijk theoretische studie over te stappen naar de werkvloer. Voorheen was het bij veel studierichtingen precies duidelijk wat je ermee kon en waar je vervolgens terecht zou komen. Maar ook die dagen zijn voorbij. Met een studie sociale geografie kun je bijvoorbeeld ook journalist worden, en met een studie economie word je niet altijd bankier of financieel medewerker. Er zijn ook studies zoals liberal arts and sciences waarmee je eigenlijk een hele brede horizon hebt en kunt kiezen uit allerlei werkrichtingen.

Begin bij je interesses

Allereerst is het belangrijk dat je begint bij wat je leuk vindt. Als je net een studie hebt afgerond ben je nog jong en wellicht zelfs nog begin 20. Dan ligt de wereld nog voor je open. Probeer te solliciteren bij een baan die je echt leuk zou vinden: proberen is het altijd waard. Je hoeft, zeker in je jonge jaren, niet per se te solliciteren bij een baan die past bij je studie. Je kunt nog veel leren en doen wat je leuk vindt is vooralsnog belangrijker dan kiezen voor het (vaak saaie) grote geld. 

Werken bij de overheid

Wil je graag de politiek in of werken bij de overheid? Er zijn speciale programma’s van de rijksoverheid met een traineeship. Met zo’n traject van coaching en praktische opleiding binnen de overheid kan je gelijk instromen in een baan als ambtenaar bij verschillende gemeentes, maar ook bij ministeries. Heb je interesses in een baan in het buitenland: de overheid heeft tientallen ambassades wereldwijd.

Spek je CV

Om je droombaan te krijgen is soms een simpele bachelor plus master op je curriculum vitae niet genoeg. Het is belangrijk dat je jouw cv wat sappiger maakt. Ga bijvoorbeeld reizen naar Latijns-Amerika om de Spaanse taal onder de knie te krijgen of reis naar Hong Kong voor een half jaar taalcursus Chinees. Je kunt natuurlijk ook (in een ander land) verder studeren of stagelopen bij een bijzondere instantie. Ook is het altijd mogelijk om ergens in Nederland of in het buitenland vrijwilligerswerk te gaan doen. Ook dat staat vaak goed op een cv en geeft je een extra pré als je weer gaat solliciteren.

Ga wat doen

Ga niet stilzitten na je studie: het belangrijkste is om iets te doen. Maak een reis naar een ver land en probeer met een bijbaantje jezelf te redden. Ga naar een land buiten Europa: je zult zien dat de wereld groter is dan alleen ons kleine continent. Heb je iets interessants beleefd of heb je wat te vertellen? Begin met het schrijven van een boek!