Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is een Faillissement?

Een faillissement krijgt u als u uw rekeningen niet meer kunt betalen. Dan verklaart de rechtbank u failliet. Een faillissement kan op verzoek van uw zelf, maar kan ook op verzoek van schuldeisers.

Als u een faillissement krijgt betekent dit dat de rechtbank heeft vastgesteld dat u niet in staat bent uw schulden te betalen. Indien u failliet wordt verklaard worden in het algemeen uw inkomsten en bezittingen ingenomen. Dit betekent als de rechtbank u failliet verklaart, dat u over deze inkomsten en bezittingen niet kunt beschikken. Voor uw faillissement wordt er een curator gekozen die uw inkomsten en bezittingen gaat regelen. Een verzoek moet worden ingediend door tussenkomst van een advocaat. Wij kunnen u helpen met het vinden van de juiste advocaat voor uw faillissement.

faillissement

Voorwaarden faillissement

U kunt als bedrijf niet zomaar failliet gaan. Om een faillissement aan te kunnen vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Er moet meer dan één schuldeiser zijn.
  • Er moeten minimaal twee schulden aanwezig zijn waarvan een opeisbaar is.
  • De schuldenaar moet in de toestand verkeren dat hij is opgehouden te betalen.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Faillissement aanvragen

Wilt u faillissement aanvragen? Dit doet u door een formulier op te sturen naar de rechtbank. Door dit formulier vraagt u voor uzelf, of het bedrijf dat u vertegenwoordigt, een faillissement aan.

Geen zitting faillissement

Wilt u uw faillissement niet via een zitting bij de rechtbank? Als u uw aanvraag doet kunt u laten weten dat u geen zitting wilt. In uitzonderingsgevallen kan de rechter bepalen dat hij een uitspraak doet zonder zitting maar dan alleen op basis van de ingeleverde stukken. Indien de rechter bepaalt dat hij toch een zitting wilt, krijgt u toch een oproep voor een zitting.

Zitting rechtbank

De rechtbank stuurt u een oproep binnen enkele dagen van uw zitting. In deze oproep staat waar de zitting is en wanneer de rechtszaak plaatsvindt. Een rechtszaak omtrent faillissement vindt meestal plaats op een doordeweekse dag.

faillissement rechtzaak

Faillissement Formulier

Het formulier dat u invult heet “Eigen aangifte faillietverklaring”. De rechtszaak speelt af bij de rechtbank in de stad waar uw bedrijf staat of waar u woont. Als u het formulier leest, staat er precies in wat u moet bijvoegen. Dit formulier moet u in tweevoud opsturen of u levert dit af bij de rechtbank.

U vult het formulier ‘Eigen aangifte faillietverklaring’ in. U kiest de rechtbank in de regio waar u woont of waar uw bedrijf gevestigd is. In het formulier staat welke stukken u moet bijvoegen. U stuurt het formulier, met de stukken, in tweevoud op. U kunt deze ook afgeven bij de centrale informatiebalie van de rechtbank. Het formulier kunt u vinden bij “Eigen aangifte faillietverklaring“.

Schuldeiser faillissement

Bent u schuldeiser van een bedrijf dat failliet gaan? U kan dan een schuldsaneringsregeling na de oproep aanvragen bij de rechtbank.  Indien een schuldeiser dit verzoek indient, wordt het faillissement-verzoek uitgesteld. Indien de rechter de schuldsanering goedkeurt, wordt het faillissement-verzoek uitgesteld. Indien de schuldsanering wordt afgewezen, wordt de faillissementsprocedure hervat.

Schuldeiser faillissement

Uitstel rechtbank faillissement door onderhandeling schuldeisers

Het kan voorkomen dat een schuldeiser voor de zitting van uw faillissement met u wil onderhandelen over een betalingsregeling. Indien dit het geval is kunt u uitstel vragen met een schriftelijk formulier. U kunt maximaal vier keer een uitstel aanvragen in een periode van 8 weken. Het formulier kunt u vinden bij “Verzoek aanhouding faillissementsrekest“

Surseance van betaling

Surseance van betaling is het uitstellen/opschorten van de betalingen waardoor het faillissement ontweken kan worden. In de meeste gevallen valt hierna een faillissement.

Een surseance van betaling werkt vrij gemakkelijk: een ondernemer vraagt een surseance van betaling aan waardoor hij niet zijn schulden meteen hoeft te betalen. Tijdens deze surseance krijgt de ondernemer een bewindvoerder. Deze wordt uitgekozen door de rechtbank.  Deze bewindvoerder geeft toestemming aan de ondernemer indien hij een keuze wil maken en maakt verslagen van de gang van zaken. Indien de ondernemer afspraken maakt zonder dat de bewindvoerder toestemming heeft gegeven, wordt de handeling nietig verklaart. Het gevolg hiervan is dat de surseance van uitbetaling ingetrokken kan worden wat zelfs gevolgd kan worden door een strafrechtelijke veroordeling.