Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is een erfafscheiding?

Een erfafscheiding is een scheiding tussen bijvoorbeeld uw tuin en die van de buren. Indien een muur, schutting of heg op een erfgrens staat, is dit eigendom van uw buren en van u. Dit houdt in dat het onderhoud, schoonhouden en vernieuwen op de afscheiding verantwoordelijk is voor beiden. De kosten hiervoor zijn voor beide partijen.

Het neerzetten van de erfafscheiding heeft geen invloed voor wie er verantwoordelijk voor is. Indien de erfafscheiding staat op de grond van 1 van de twee eigenaren, dan is deze persoon volledig verantwoordelijk voor de erfafscheiding.

erfafscheiding

Erfafscheiding regels

Voor erfafscheiding zijn de volgende regels van toepassing:

1. Hoogte erfafscheiding

Een hek, muur of een schutting mag maximaal 2 meter hoog zijn bij een huis voor en achter. Er is echter een uitzondering. Indien er nadere regels zijn opgesteld in de algemeen plaatselijke verordening, zijn deze van toepassing. De afmeting achter het huis is maximaal 1 meter hoog. Indien u bijvoorbeeld een schutting wilt plaatsen die 2 meter of hoger is, dan moet u eerst vragen aan de gemeente of een omgevingsvergunning verplicht is.

2. Opening of raam erfafscheiding

In een muur of schutting mag geen opening of raamzitten. In de wet staat dat er geen balkons, ramen of muuropeningen binnen 2 meter van de erfgrens die uitkijkt op de grond van de buren mag komen.

3. Wat mag zonder toestemming van de buren?

Zonder overleg en toestemming van de buren mag u op uw erfafscheiding doen wat u zelf wilt. U mag een aanbouw bouwen tot op de helft van de dikte van de erfafscheiding. Dit mag zolang u geen schade aanricht. Zelf mag u de muur of schutting schilderen of plantenbakken ertegenaan bevestigen.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht