Selecteer een pagina

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding die u krijgt indien u pijn heeft geleden, verdriet heeft gehad door het strafbare feit of door aantasting. Smartengeld wordt meestal uitgekeerd als iemand een arbeidsongeval heeft gehad, bijvoorbeeld een verkeersongeval, een medische fout bij de dokter, een beet van een hond of andere oorzaken. Het gaat er om dat een andere persoon aansprakelijk is voor jouw negatieve gevolgen.

Smartengeld

Hoogte smartengeld

De meeste mensen verwachten dat de hoogte van smartengeld erg hoog is. In de praktijk zijn de bedragen die men ontvangt voor smartengeld matig. Het verschil tussen smartengeld is vrij groot. Dit komt omdat de vergoeding afhankelijk is van de aard en de ernst van de verwondingen en de persoonlijke situatie.

De hoogte van het te ontvangen smartengeld wordt bepaald door vergelijkbare situaties en letsels.  Het bepalen van de hoogte is afhankelijk van veel verschillende factoren:

  • Geslacht en leeftijd van het slachtoffer;
  • De ernst en de aard van het herstel;
  • Toekomstige achteruitgang en de restverschijnselen;
  • Gemiste maatschappelijke kansen door de schade;
  • Arbeidsongeschiktheid;
  • Of u afhankelijk bent van anderen;
  • Heeft de schade invloed op uw relaties, werk, studie, etc.

In vergelijking met andere landen is de hoogte van het smartengeld laag. In Nederland is de hoogste vergoeding 136.000 euro. Dit kwam door een medische fout waardoor een persoon een HIV-virus kreeg.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

Plaats opdracht

Smartengeldgids

De smartengeldgids, die ooit een bijlage was van het verkeersrecht, is in de afgelopen jaren gegroeid tot een gids die u kunt gebruiken voor het bepalen van de hoogte van het te krijgen smartengeld. In deze smartengeldgids zijn rechtspraken verzameld door mr. Marieke van Werkhoven en mr. Machteld Donkerlo. Alle uitspraken zijn gesorteerd per letselsoort, waar de zaak is omgeschreven. De smartengeldgids is bedoeld voor deskundigen in de letselschaderegeling. Particulieren kunnen dit boek gebruiken als indicatie voor de hoogte van het te krijgen smartengeld. Wel wordt geadviseerd om een deskundige in te schakelen om zo de schade te kunnen beoordelen.

Smartengeldgids