Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag bestaat sinds 2006 en is de vervanging van huursubsidie. Voorheen kregen huurders huursubsidie van het ministerie van volkshuisvesting. Momenteel loopt de huurtoeslag via de belastingdienst.

Huurtoeslag is een financiële bijdrage voor de huurkosten, die uitbetaald wordt door de overheid. Door de toeslag wordt het voor iedere Nederlander mogelijk om voor een betaalbaar bedrag te kunnen wonen. Echter, niet iedereen komt in aanmerking hiervoor. Om in aanmerking te komen voor deze toeslag dient te worden voldaan aan de gestelde voorwaarden die verder op deze pagina worden uitgewerkt.

huurtoeslag

Huurtoeslag aanvragen

U dient huurtoeslag zelf aan te vragen bij de overheid. Dit is mogelijk vanaf de dag dat u huur gaat betalen. U krijgt uw huurtoeslag de eerste dag van de maand. Dus als u bijvoorbeeld op 16 juni huursubsidie (huurtoeslag) aanvraagt, krijgt u 1 juli de huurtoeslag op uw rekening gestort.

Indien u niet op de hoogte was van het feit dat u recht had op huurtoeslag of u bent het vergeten aan te vragen kunt u dit in de meeste gevallen met terugwerkende kracht ontvangen. Voor meer informatie over huurtoeslag met terugwerkende kracht kunt u kijken bij “terugwerkende kracht

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend! 

Plaats opdracht

Voorwaarden huurtoeslag

Als u huurtoeslag wilt ontvangen moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

1. U 18 jaar of ouder zijn

Om huurtoeslag te ontvangen moet u 18 jaar of ouder zijn. Er zijn drie uitzonderingen dat u toch deze toeslag krijgt als u jonger bent dan 18 jaar:

 • U heeft een kind waar u voor moet zorgen.
 • U heeft een geregistreerd partnerschap of u bent getrouwd.
 • Beide ouders zijn overleden.
voorwaarden huurtoeslag

2. U heeft een geldige verblijfsvergunning of u heeft een Nederlandse nationaliteit

Indien u huurtoeslag wilt ontvangen moet u een geldige verblijfsvergunning of een Nederlandse nationaliteit hebben. Mensen met een nationaliteit van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) kunnen ook huurtoeslag ontvangen. Dit geldt ook voor medebewoner(s) of een toeslagpartner. Landen die tot de EER behoren zijn:

Duitsland, Estland, België, Bulgarije, Finland, Cyprus, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Griekenland, Ierland, Italië, IJsland, Liechtenstein, Kroatië, Italië, Letland, Noorwegen, Luxemburg, Malta, Litouwen, Oostenrijk, Portugal, Polen, Roemenië, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië & Noord-Ierland, Zweden, Tsjechië, Slovenië, Slowakije en Spanje.

Indien een persoon in het bezit is van een verblijfsvergunning die is uitgegeven door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), heeft deze persoon recht op deze toeslag. Dit recht heeft u zolang u in het bezit bent van een verblijfsvergunning.

3. U kunt huurtoeslag ontvangen als u woont in een zelfstandige ruimte

U krijgt alleen huurtoeslag als u woont in een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat u een toegangsdeur heeft die vanbuiten en vanbinnen op slot kan. Daarnaast moet u in uw woning in het bezit zijn van de volgende faciliteiten:

 

 • Zelf een wc en
 • Zelf in het bezit zijn van een eigen woon(slaap)kamer
 • Zelf een keuken met een aan- en afvoer voor water, een aanrecht en een kooktoestel
 • Een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel

De woonruimte moet blijvend zijn. Dit betekent dus dat een tijdelijke woonruimte niet toegestaan is. Ook wordt bijvoorbeeld een woonboot niet gezien als een zelfstandige ruimte.

4. De hoogte van de huur

Om huurtoeslag te ontvangen mag de huur van uw pand niet te hoog zijn. De toegestane hoogte van de huur is afhankelijk van uw leeftijd. Momenteel (2016) is de huurgrens boven de 23 jaar €710,68 en onder de 23 jaar €409,92. Of u huurt van een particulier of woningbouwvereniging heeft geen invloed op de huurgrens.

De kale huur plus de servicekosten samen bevatten de huurprijs. De servicekosten worden apart maximaal voor €12 meegerekend. De servicekosten bestaan uit:

 • Huismeesterkosten
 • Onderhoud- en kapitaalkosten
 • Energiekosten voor algemene ruimtes (niet uw eigen woning)
 • Schoonmaakkosten voor algemene ruimtes (niet uw eigen woning)

5. U moet ingeschreven staan bij het huis waar u huurtoeslag aanvraagt.

U moet door middel van een inschrijving van het gemeentelijke register, officieel aan kunnen tonen, dat u woont op het adres waarvoor u deze toeslag heeft aangevraagd. Dan kunt u recht hebben op op huurtoeslag.

ingeschreven huis huurtoeslag

Huurtoeslag berekenen

Of u recht heeft op huurtoeslag of uw dit berekenen kunt u dit doen via de belastingdienst. Dit kunt u doen via deze “Link