Wat is civiel recht?

Als we het hebben over het civiel recht praten we over zaken die burgers onderling hebben, organisaties en particulieren en organisaties. Bij een civiele zaak zijn de zittingen meestal openbaar.  Het civiel recht kent twee verschillende procedures: de dagvaardingsprocedure en de verzoekschriftprocedure.

Welke zaken vallen onder civiel recht?

De meest voorkomende zaken die vallen onder civiel recht zijn faillissement, alimentatiescheidenrecht van overpaderfafscheiding, burenruzie en geluidsoverlast. Op deze website staan deze zaken uitgelegd. Onze aangesloten advocaten hebben kennis van alle gebieden rondom civiel recht.

Civiel recht

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

Civiel rechter

Alle civiele zaken worden behandeld door de kantonrechter en de civiele rechter.

Er is sprake van een kantonrechter als:

  • Alle civiele zaken die een waarde hebben tot € 25.000
  • Alle huurzaken
  • Alle arbeidszaken
  • Consumentenkredietzaken tot een bedrag van € 40.000
  • Consumentenkoopzaken
  • Lichte strafzaken (zoals snelheidsovertredingen)

Alle overige zaken die vallen onder civiele zaken worden door de civiele rechter behandeld.

Civiele procedure

Er zijn twee verschillende civiele procedures, namelijk dagvaardingsprocedure en verzoekschriftprocedure.

Dagvaardingsprocedure

Bij een dagvaardingsprocedure krijgt u van de rechter een oordeel van uw conflict. Deze procedure begint met een dagvaarding. U legt uw conflict uit in de dagvaarding. De wederpartij kan reageren op deze dagvaarding.

Verzoekschriftprocedure

In een verzoekschriftprocedure vraagt u aan de rechter om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een echtscheiding uit te spreken. Net zoals bij de de dagvaarding kan de wederpartij op dit verzoek reageren.

Uitgebreide informatie over de dagvaardingsprocedure en verzoekschriftprocedure kunt u vinden bij rechtspraak. 

civiel-recht-dagvaarding

Civiel recht advocaat

Heeft u een advocaat nodig die gespecialiseerd is in civiel recht? Wij zijn een bemiddelingsbureau dat de juiste advocaat aan uw juridische zaak/probleem koppelt. Onze aangesloten advocaten kunt u vinden bij “advocaten” of onderaan deze pagina. Het is ook mogelijk om uw juridische vraag/probleem achter te laten via het contactformulier. Aan de hand van dit formulier koppelen wij maximaal 4 advocaten aan uw zaak, waarna u een advocaat kunt kiezen.

Civiel recht advocaten

Quisque et lectus pulvinar, porttitor mi non, elementum dui. Morbi mi nisl, tincidunt sed venenatis eget, finibus eu maurieget, pellentesque dictum odio.

AMANDA RIVERA

Criminal Lawyer