Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is ontslagrecht?

Onder ontslagrecht vallen alle wetten en regels die de rechten en plichten bepalen van werkgever en werknemer bij ontslag.

ontslagrecht

Nieuwe regels

Sinds 1 juli 2015 is het makkelijker, sneller en goedkoper voor werkgevers. De nieuwe ontslagrechtregels zijn gericht op werknemers voor het vinden van een nieuwe baan.

Vanaf 1 juli 2015

Deze ontslagrecht-wijziging sinds 1 juli 2015 geldt bij alle ontslagprocedures die op 1 juli of en daarna zijn begonnen. Het ontslagrecht sinds 1 juli 2015 geldt ook voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten.

Voor 1 juli 2015

Voor 1 juli geldt in de volgende gevallen:

  • Er is een verzoek aangevraagd voor opzeggen bij de UWV voor 1 juli 2015. Dit betekent dus als de UWV pas op of na 1 juli 2015 beslist over uw verzoek maar u heeft het eerder aangevraagd, valt u onder het oude ontslagrecht.
  • Uw arbeidsovereenkomst is voor 1 juli 2015 al opgezegd, maar deze arbeidsovereenkomst eindigt pas op of na 1 juli 2015
  • De kantonrechter heeft voor 1 juli 2015 verzocht de arbeidsovereenkomst stop te zetten. De arbeidsovereenkomst heeft de kantonrechter op of na 1 juli 2015 ontbonden.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

Plaats opdracht

Ontslagroute van ontslagrecht

Als u ontslag krijgt, wordt uw ontslag gecontroleerd door de kantonrechter of de UWV. Ze controleren of uw ontslag voldoet aan de regels om een arbeidsovereenkomst stop te zetten.  Ze controleren of uw ontslag op redelijke grond gedaan is.

Vanaf 1 juli 2015 wordt de ontslagroute bepaald door de reden van uw ontslag.

Ontslagrecht via UWV

  • Door een bedrijfseconomisch ontslag.
  • Een ontslag via het UWV als het gaat om een langdurig arbeidsongeschiktheid

Ontslagroute van ontslagrecht

Alle ontslagen die buiten bovenstaande redenen vallen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een arbeidsconflict of door niet goed functionerenVanaf 1 juli 2015 wordt de ontslagroute bepaald door de reden van uw ontslag.

Ontslagrecht met wederzijds goedvinden

Als u in overleg met uw werkgever uw arbeidsovereenkomst beëindigd, heet dit ontslagrecht met wederzijds goedvinden. Ontslagrecht met wederzijds goedvinden kan alleen schriftelijk gedaan worden.  In overleg met uw werkgever spreekt u af hoe u uw ontslag gaat regelen. Maak samen een vaststellingsovereenkomst met de afspraken over uw ontslag. Na het afspreken van uw ontslag heeft u veertien dagen  bedenktijd om dit te wijzigen zonder een geldige reden.

Transitievergoeding

Tijdelijke en vaste werknemers krijgen sinds het nieuwe ontslagrecht van 1 juli 2015 een vergoeding bij ontslag, genaamd transitievergoeding. U heeft recht op een transitievergoeding als u twee jaar of langer gewerkt heeft bij een werkgever. Een andere regel is dat u wordt ontslagen door uw werkgever en u niet zelf ontslag neemt. Dit kan zijn dat u ontslagen wordt of dat uw werkgever uw tijdelijke contract niet verlengt of dat u geen nieuw contract krijgt. Als uw werkgever verwijtbaar handelt en u neemt zelf ontslag heeft u wel recht op een transitievergoeding.

contractenrecht rechtsgebied