Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wanneer is er sprake van diefstal?

Bij diefstal neemt een persoon uw bezit geheel of gedeeltelijk af, zonder dat deze persoon hier toestemming voor heeft gekregen. Om iemand te beschuldigen voor diefstal moet de dader voldoen aan een aantal voorwaarden. Hierdoor is het in de praktijk lastig om te bewijzen dat er sprake was.

Diefstal auto

Voorwaarden diefstal

Voor diefstal moet men voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Er moet sprake zijn van een goed (auto’s, brommers, fietsen, etc.);
  • Het gestolen goed moet geheel of deels van een ander zijn;
  • Het goed dat gestolen is moet geheel of gedeeltelijk weggenomen zijn bij een ander met als doel het goed voor zichzelf te gebruiken;
  • Het goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort moet worden weggenomen (als er niets wordt weggenomen kan er geen diefstal zijn gepleegd).

Indien er sprake is van bovenstaande voorwaarden, kan gesproken worden van diefstal met als gevolg een wettelijke vervolging. Op bovenstaande voorwaarden is er een uitzondering. Indien het over echtgenoten gaat, is het in het beginsel niet strafbaar.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Hoogte straf diefstal

Diefstal wordt gezien als een misdrijf (geen overtreding). De hoogte van de straf voor diefstal is maximaal vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van maximaal 20.000 euro. De rechter kan er ook voor kiezen om de dader een taakstraf te geven.

Behalve bovenstaande straffen kan de rechter kiezen voor bijkomende straffen. Meer informatie hierover kan worden gevonden in het artikel over verschillende soorten straffen.

De hoogte van de straf kan worden beïnvloed door de omstandigheden. Hierbij kunt u denken aan poging tot diefstal of opnieuw plegen van diefstal.

Aangifte doen van diefstal

Als er sprake is van diefstal kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt aangifte doen via internet. Dit kunt u doen op de website van de politie. U kunt alleen aangifte online doen als u niet weet wie de dader is, geen zichtbare sporen aanwezig zijn en er geen geweld is gebruikt.

Ook kunt u aangifte doen door contact op te nemen met een plaatselijk politiebureau. Als u langs het politiebureau gaat en mondeling aangifte doet, wordt er een proces-verbaal gemaakt.

Aangifte diefstal