Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is scheiding van tafel en bed?

Indien u nog niet definitief wilt scheiden, maar ook niet meer samen wilt leven is scheiding van tafel en bed een oplossing. Bij scheiding van tafel en bed blijven u en uw partner officieel getrouwd, behoudt u een onderlinge onderhoudsplicht en u mag beiden niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan met een andere partner. U gaat beiden in een aparte woning wonen en u deelt geen gezamenlijke bezittingen of schulden meer met uw partner.  Wat u wel moet weten is dat uw bezittingen verdeeld moeten worden, indien kinderen in het spel zijn zal alimentatie betaald moeten worden en als laatste vervallen alle erfrechtelijke bepalingen.

arbeidsrecht rechtsgebieden

Scheiding van tafel en bed regelen

Bij een scheiding van tafel en bed blijft u getrouwd, waardoor u niet met een ander kan trouwen of een geregistreerd partnerschap kan aangaan. Over het regelen van een scheiding van tafel en bed zal de tekst hieronder meer uitleg geven. Ook informatie over de rechten en plichten die ontstaan bij een scheiding van tafel en bed en hoe de procedure zal verlopen.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Scheiding van tafel en bed rechten en plichten

Scheiding van tafel en bed brengt enkele rechten en plichten met zich mee. Hieronder staan enkele voorbeelden van rechten en plichten die vervallen bij een scheiding van tafel en bed:

  • Indien u getrouwd ben in gemeenschap van goederen, zal deze gemeenschap ontbonden worden;
  • Indien u kinderen hebt zal het ouderlijke gezag bij beide ouders blijven;
  • Bij een scheiding van tafel en bed krijgt u de mogelijkheid om het ouderdomspensioen te verdelen;
  • Samenwonen met een nieuwe partner is mogelijk, trouwen of geregistreerd partnerschap niet.
scheiden van tafel en bed rechtbank

Scheiding van tafel en bed rechtbank

De procedure die geldt bij scheiding van tafel en bed is te vergelijken met de procedure die geldt bij een gewone scheiding en daarom zal u dus ook een advocaat in de arm moeten nemen. Een rechter bepaalt uiteindelijk of de omstandigheden zodanig zijn dat het huwelijk zodanig duurzaam ontwricht is, dat samenwonen redelijkerwijs niet meer mogelijk is.  In deze procedure geldt dan ook dat wanneer er minderjarige kinderen zijn, ook een ouderschapsplan opgesteld dient te worden, waarin een omgangsregeling, de zorg- en opvoedingszaken en kinderalimentatie in wordt vastgelegd. Ook een scheiding van tafel en bed, wordt net als een gewone scheiding, geregistreerd in het huwelijksgoederenregister.