Scheiden en nu?
Het huwelijk dat u heeft gaat niet zoals verwacht. U bent van plan om te gaan scheiden. Als u wilt gaan scheiden komt er veel bij kijken en moet u belangrijke beslissingen nemen. Om het scheiden overzichtelijker en gemakkelijker te maken hebben wij van “advocatenkantoorzoeken.nl” een stappenplan gemaakt. Het kan zijn dat niet elke stap van toepassing is op uw scheiding.
Scheiden en nu in stappen
U wilt gaan scheiden, en wat nu? Als u gaat scheiden wilt u alles zo snel mogelijk regelen. Wij adviseren om het stappenplan, stap voor stap te regelen. Hierdoor weet u dat u niks vergeet en kunt u alles overzichtelijk afhandelen.
Scheiden stap 1: Vertel het je partner
U weet al een tijdje dat u wilt gaan scheiden, maar hoe gaat u dit vertellen aan uw partner? De eerste stap van het scheiden is het vertellen dat u wilt scheiden aan uw partner. Dit is een moeilijke stap. Het beste kunt u dit persoonlijk vertellen, ook al vindt u dit eng of spannend. Het is belangrijk dat uw boodschap duidelijk is. Als u alleen zegt “ik wil scheiden” komt dit niet goed binnen bij uw partner. Het is verstandig om te zeggen dat u wilt scheiden en dat je niet meer bij hem of haar wilt zijn. Indien uw partner niet doorhad dat u wilde gaan scheiden kan dit erg onverwachts komen. Geef uw partner ruimte om de situatie te overzien, zodat zij of hij kan bedenken hoe het nu verder moet.
Scheiden stap 2: Gezamenlijk vermogen vaststellen
Het bepalen van de financiële situatie is een van de allereerste stappen die belangrijk zijn als u wilt gaan scheiden. Voordat u precies kunt verdelen moet u een overzicht maken wat het gezamenlijke vermogen is. De volgende stap hierna is het onderhandelen van de verdeling. Naast het vermogen bestaat er ook de dagelijkse geldstroom: boodschappen, huur, hypotheek, kleding, vakanties etc. Dit betekent dat u de inkomsten en uitgaven moet vaststellen.
Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?
Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!
Scheiden stap 3: Alimentatieberekening laten maken
Bij het scheiden komt ook alimentatie kijken. Er bestaat namelijk een alimentatiegerechtigde en een alimentatieplicht. Deze wordt berekend via de behoefteberekening en de draagkrachtberekening. Hierbij wordt gekeken hoeveel de ene partij minimaal nodig heeft en hoeveel de andere partij maximaal kan betalen. Het is mogelijk om over dit bedrag te onderhandelen. U bent namelijk vrij af te wijken van dit berekende alimentatiebedrag.
In een vroeg stadium van de scheiding een berekening maken is nodig om de onderhandelingsruimte te bepalen?
Scheiden stap 4: Zoek hulp voor uw scheiding
Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Voor een echtscheiding heb je een echtscheidingsbemiddelaar/mediator of een advocaat nodig. Dit is afhankelijk van de manier hoe u getrouwd bent, uw financiële situatie en hoe u wilt gaan scheiden. Een bemiddelaar of een advocaat-mediator wil de scheiding goed laten verlopen zonder frustraties. Met een advocaat kan het voorkomen dat u tegenover elkaar staat. Soms is het niet mogelijk om goed te onderhandelen met uw partner. Dan is een advocaat nemen verstandiger. Wij hebben verschillende aangesloten advocaten die u kunnen helpen met het scheiden.
Scheiding stap 5: Convenant en ouderschapsplan maken
In deze stap kunt u een echtscheidingsconvenant maken waarin de afspraken officieel worden opgenomen. Hierin staat bijvoorbeeld de verdelingen van de bezittingen en schulden. Hoe meer u van tevoren afspreekt hoe makkelijker het gaat bij de mediator of bij de advocaat.
Ook moet u een ouderschapsplan maken. In het ouderschapsplan maakt u afspraken over uw kinderen. Als ouder heeft u namelijk een zorgplicht. Hierin staat vermeld waar de kinderen gaan wonen en bijvoorbeeld de kinderalimentatie. In het ouderschapsplan staan alle afspraken rondom de zorg- en opvoedingstaken. Dit plan wordt meegenomen in het verzoekschrift voor de echtscheiding.
Scheiden stap 6: de scheiding aanvragen
Scheiden is alleen mogelijk volgens de Nederlandse wet als het huwelijk “duurzaam ontwricht” is. Dit betekent dat uw relatie zo verstoord is, dat u niet langer bij elkaar kunt blijven. Scheiden kan op twee verschillende manieren, namelijk een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed. In beide gevallen loopt de scheiding bij de rechter. Deze wordt in de meeste gevallen ingediend door uw advocaat of uw scheidingsbemiddelaar. Heeft u een advocaat nodig? Wij hebben verschillende aangesloten advocaten die u kunnen helpen.
Volgens de Nederlandse wet kun je alleen scheiden als je huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Duurzaam ontwricht betekent dat de verhouding tussen u en uw partner zo is verstoord, dat u niet langer bij elkaar kunt blijven. Scheiden kan op twee manieren: u vraagt een echtscheiding aan, ook wel een verzoek tot echtscheiding genoemd, of u vraagt een scheiding van tafel en bed aan. In beide gevallen vraagt u de echtscheiding aan bij de rechter. Normaal gesproken doet een scheidingsbemiddelaar of advocaat dat. Heeft u nog niet de juiste hulp gevonden bij uw scheiding? Wij kunnen u in contact brengen met een specialist bij jou in de buurt.
Scheiden stap 7: Heeft u een eigen woning of aandelen?
Een eigen woning of aandelen gaat via de notaris. Als u gaat scheiden en een van de partijen wil blijven wonen in het huis, moet er een akte van verdeling gemaakt worden door de notaris. Dit wordt gedaan aan de hand van de afspraken die vermeld staan in het scheidingscovenant. De woning moet worden overschreven naar de persoon die in het huis blijft wonen. Ook moet hoofdelijke aansprakelijkheid van de andere partij opgeheven worden naar de hypotheekverstrekker. Dit betekent dat de partij die er niet meer woont, geen hypotheek meer hoeft te betalen. Al deze afspraken worden opgenomen in het convenant.
Scheiden stap 8: Uitspraak scheiding rechter
De rechter spreekt een echtscheiding uit. Indien het scheidingsconvenant en het echtscheidingsverzoek zijn ingediend door uw advocaat of bemiddelaar, en de rechter ziet geen zaken om uw scheiding af te keuren, dan wordt de scheiding uitgesproken. Het kan mogelijk zijn dat de rechter de de betrokken partijen wil spreken voordat hij een uitspraak doet. Dit is in de meeste gevallen alleen bij een vechtscheiding. Als u het niet eens bent over de uitspraak van de rechter, dan kunt u in hoger beroep gaan. Ook is het mogelijk om aan de rechter een voorlopige voorziening aan te vragen. Hierin staat vermeld wat de tijdelijke hoogte is van uw alimentatie of waar bijvoorbeeld de kinderen gaan wonen.
Scheiding stap 9: Akte van berusting
Dat beiden het eens zijn met de scheiding wordt opgenomen in de “akte van berusting”. Als de rechter de echtscheiding heeft goedgekeurd, stuurt de rechter de uitspraak naar uw advocaat. Uw advocaat maakt de “akte van berusting”. Ook maakt de advocaat een verzoekschrift voor het inschrijven bij het gemeentelijke register. Beide documenten dient te worden ondertekend door beide partijen.
Scheiding stap 10: Scheiding definitief maken
De scheiding is pas definitief als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de burgerlijke stand. Als er sprake is van een scheiding van tafel en bed, dan is de scheiding pas officieel als de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking moet gedaan worden binnen 6 maanden. Indien uw advocaat dit niet doet binnen 6 maanden, verliest de schikking zijn kracht en blijven men getrouwd.