Kinderalimentatie?

Indien u te maken heeft met een echtscheiding en u heeft kinderen, dan dient u kinderalimentatie te betalen. De rechter bepaalt de hoogte van de alimentatie. Dit bedrag moet jaarlijks betaald worden aan de ander. Er wordt kinderalimentatie betaald aan de persoon waar het kind leeft. Dit wordt gedaan tot het kind meerderjarig is (18 jaar). Kinderen van 18 t/m 20 jaar hebben recht op een voorgezette onderhoudsplicht. Dit betekent dat de ouders het levensonderhoud van het kind moeten betalen alsmede de studie. Kinderen van 18 jaar en ouder krijgen het geld zelf op de rekening. Over de voorgezette onderhoudsplicht worden afspraken gemaakt tussen het kind en de betalende ouder. Bij uitzonderingen (bijvoorbeeld een kind met een handicap) kan er een alimentatieplicht zijn na het 21ste levensjaar.

Wanneer recht op kinderalimentatie

Als er een scheiding plaatsvindt, kunt u als u kinderen heeft kiezen voor een co-ouderschap of kinderalimentatie. Met co-ouderschap wordt bedoeld dat het kind bij beide ouders slaapt. Als het kind bij één van de ouders woont, betaald de andere ouder kinderalimentatie. De kinderalimentatie is bedoeld voor het levensonderhoud van het kind. Na een scheiding wordt er een echtscheidingsconvenant opgemaakt waarin een ouderschapsplan staat over de afspraken rondom het kind.  Hierin staat bijvoorbeeld vermeld wat de hoogte wordt van de kinderalimentatie.

kinderalimentatie

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

Hoogte kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald door de rechter. De rechters hebben samen normen ontwikkeld waarop de hoogte van de alimentatie wordt bepaald. De hoogte van de alimentatie bestaat uit de volgende 3 stappen:

1. De behoefte wordt bepaald

Als eerste bepaalt de rechter wat de behoefte is voor de kinderen die kinderalimentatie ontvangen. Hiervoor gebruikt de rechter speciale tabellen. Er wordt gekeken naar de inkomens voordat men ging scheiden.

2. De draagkracht bepalen

Bij dit punt wordt er gekeken of de persoon die alimentatie moet betalen het geld kan missen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de draagkracht van de ouder die voor het kind zorgt.

3. Het vergelijken en definiëren van het bedrag

Uiteindelijk vergelijkt de rechter de draagkracht van beide ouders en kijkt wat de behoefte is voor de kinderalimentatie. Uiteindelijk verdeeld de rechter de behoefte aan beide ouders. Het alimentatiebedrag wordt jaarlijks aangepast.

kinderalimenatie-man-betaald-vrouw

Kinderalimentatie verplicht

Kinderalimentatie is volgens de wet verplicht als het kind onvoldoende inkomsten heeft om in zijn of haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. In de meeste gevallen is dit van toepassing bij minderjarigen. Daarom is het veelal verplicht om kinderalimentatie te betalen.

Kinderalimentatie advocaat.

Bent u op zoek naar een advocaat die gespecialiseerd is kinderalimentatie? Wij zijn een bemiddelingsbureau dat de juiste advocaat aan uw juridische zaak/probleem koppelt. Onze aangesloten advocaten kunt u vinden bij “advocaten” of onderaan deze pagina. Het is ook mogelijk om uw juridische vraag/probleem achter te laten via het contactformulier. Aan de hand van dit formulier koppelen wij maximaal 4 advocaten aan uw zaak, waarna u een advocaat kunt kiezen.

Kinderalimentatie advocaten

Quisque et lectus pulvinar, porttitor mi non, elementum dui. Morbi mi nisl, tincidunt sed venenatis eget, finibus eu maurieget, pellentesque dictum odio.

AMANDA RIVERA

Criminal Lawyer