Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is een Wajong uitkering?

Een Wajong uitkering kunt u krijgen als u op jonge leeftijd een handicap of een ziekte heeft waardoor u niet kunt werken. Een Wajong uitkering geldt alleen voor personen vanaf 18 jaar en ouder. Dit betekent dus dat u voor uw 18de jaar geen Wajong uitkering kunt krijgen.

Heeft u een beoordeling arbeidsvermogen nodig en beslist de UWV of u een Wajong-uitkering krijgt, dan valt u onder de regels van Wajong 2015.  Wajong 2015 krijgt u alleen als u niet meer kunt werken.

Wajong uitkering

Wajong 2015

De Wajong 2015 krijgen alleen mensen die gehandicapt of ziek waren voor hun 18de. Deze mensen hebben recht op een Wajong 2015 als ze voldoen aan de voorwaarden. UWV gaat bekijken bij de groep tussen 2015 en 2018 welke Wajongers een uitkering die voor 2015 is uitgegeven kunnen werken. De UWV helpt Wajongers met het zoeken van geschikt werk.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend! 

Plaats opdracht

Wajong uitkering aanvragen

Een Wajong uitkering kunt u aanvragen als u op jonge leeftijd een handicap of een ziekte heeft gekregen, waardoor u niet kunt werken. Door uw handicap of ziekte kunt u dus niet werken.

Een Wajong uitkering aanvragen kunt u doen bij het UWV. Het UWV gaat eerst beoordelen of u eventueel mogelijkheden heeft om toch te werken. Dit heet arbeidsvermogen.  Als u een Wajang uitkering wilt aanvragen en krijgen, moet u eerst een ‘Beoordeling arbeidsvermogen’ aanvragen.

Voorwaarden Wajong uitkering

Om in aanmerking te komen voor een Wajong uitkering moet u ziek zijn of gehandicapt. Daarnaast moet u voldoen aan één van de volgende situaties:

  •  U heeft een handicap of ziekte op de dag dat u 18 jaar wordt;
  • Als u voor uw 18de en voordat u 30 wordt een handicap of een ziekte heeft en u volgde een opleiding van minimaal 6 maanden in het jaar voordat u de handicap of ziekte kreeg.

Ook bent u verplicht te voldoen aan de onderstaande voorwaarden.

  • Minimaal 18 jaar;
  • U woont in Nederland;
  • U volgt momenteel geen opleiding.

Wajong uitkering afgewezen

Is uw Wajong uitkering afgewezen? Dan heeft u alleen recht op een bijstandsuitkering. Indien uw Wajong uitkering onterecht is afgewezen, kunt u juridische stappen zetten. De advocaat maakt een bezwaarschrift tegen de afgewezen Wajong uitkering. De advocaat die u helpt gaat mee naar de hoorzitting bij het UWV en gaat contact opnemen met medische specialisten (huisarts) om zo goed mogelijk een bezwaarschrift te maken. Hierdoor vergroot u de kans dat uw Wajong uitkering niet meer wordt afgewezen.

wajong uitkering afgewezen