Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Soorten scheiden

Er zijn verschillende soorten van scheiden. Zo bestaat er scheiding van tafel en bed, vechtscheiding en echtscheiding. Hieronder staan een aantal manieren om te kunnen scheiden. Ook wordt hier gesproken over de kosten die komen kijken bij een scheiding en het aanvragen van de scheiding. Wilt u weten wat u moet doen als u wilt scheiden? Ga dan naar “scheiden en nu“.

scheiden met kinderen

Manieren om te scheiden

Er zijn een aantal manieren om te scheiden. Om te beginnen bij een overlegscheiding. Bij een overlegscheiding voert uw advocaat het overleg namens u. Na dit overleg worden de afspraken door de advocaten vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan.

Als tweede heb je de optie van mediation. Bij mediation gaat u samen met uw partner en de mediator afspraken maken. De mediator is onafhankelijk en bewaakt de belangen van beide partners. Ook deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als voorwaarden voor mediation zijn vertrouwen, gelijkwaardigheid en de bereidheid om er samen uit te komen van groot belang.

Als laatste heb je nog de procedure bij de rechtbank. De rechtbank wordt gezien als het laatste redmiddel. De rechter kan zo nodig beslissen over de scheiding, de minderjarige kinderen, de alimentatie en de verdeling over de gemeenschappelijke goederen. In de procedure zal de rechter alsnog proberen om de partners zelf afspraken te laten maken. In de rechtbank procedure is de scheidingsadvocaat uw persoonlijke belangenbehartiger.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Kosten scheiden

Scheiden kost niet niets. Allereerst kost een advocaat geld en daarnaast moet u ook voor de uitspraak van de rechtbank betalen. Indien u hier niet genoeg geld voor hebt, kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In dit geval betaalt de overheid een deel van de kosten van uw scheiding.

scheiding aanvragen

Scheiding aanvragen

Doormiddel van een verzoekschrift vraagt u scheiding aan. Uw advocaat dient dit in bij de rechtbank. Het verzoekschrift kunt u alleen of tezamen met uw partner indienen. Indien het een eenzijdig verzoek betreft, dient u beiden een eigen advocaat te kiezen. In dit geval krijgt uw partner binnen 14 dagen na het indienen bij de rechtbank een kopie van het verzoekschrift. In het geval u samen met uw partner het verzoekschrift indient is één advocaat voldoende.