Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wilt u uw naam veranderen?

Iedereen in Nederland heeft een voor- en achternaam gekregen van zijn/haar ouders of verzorgers. Een voornaam heeft een speciale betekenis, achternamen verwijzen naar de afkomst van een persoon of bij welke familieband hij/zij hoort. Om de voor-of achternaam te wijzigen, zijn er verschillende wettelijke regels opgesteld. De voornaam kunt u wijzigen via een rechter. De achternaam kan gewijzigd worden via de Justus.

voornaam wijzigen

Voornaam wijzigen

Het wijzigen van de voornaam kan alleen als er een goede reden is. Een goede reden voor het veranderen van uw voornaam is bijvoorbeeld als uw ouders een voornaam hebben gekozen die ongepast is. Voorbeelden hiervan zijn scheldwoorden of een naam waardoor u gepest kan worden. Indien uw voornaam bestaat uit meerdere namen kunt u mogelijk uw voornaam wijzigen. Indien de rechter besluit of u uw voornaam kunt veranderen, moet uw voornaam ingevoerd worden in de “basisregistratie personen”.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

 Achternaam veranderen

Als iemand zijn achternaam verandert spreken we van een naamswijziging. Een naamswijziging wordt geregeld via de Justus. Namens de minister van Veiligheid en Justitie beslist de Justus op uw verzoek tot het wijzingen van uw achternaam. Uw achternaam wijzigen is wel iets ingewikkelder dan het wijzigen van uw voornaam.  Er zijn verschillende strenge voorwaarden gemaakt waaraan u moet voldoen om uw achternaam te wijzigen: 

  • Als uw naam veel voorkomt waardoor uw achternaam onvoldoende onderscheidend is.
  • Als uw achternaam op zichzelf of door uw beroep bespottelijk is of onwelvoeglijk.

Uitzondering naamswijziging voornaam of achternaam

Er zijn uitzonderingen waardoor u toch uw voor of achternaam kunt veranderen zonder aan bovenstaande voorwaarden te voldoen. Dit kunt u het best vragen aan een advocaat. Wij van “Advocatenkantoorzoeken” hebben verschillende aangesloten advocaten die u hiermee kunnen helpen.

uitzonderingen naam

Kosten voor- en achternaam veranderen

Er zijn kosten bij Justus voor het veranderen van uw achternaam. Ze zijn als volgt:

  • Voor een meerderjarige die zijn of haar achternaam wil wijzigen: €835,-
  • Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-
  • Voor het wijzigen van de achternaam van 3 of meer minderjarige kinderen: €1670,- 

Voor het veranderen van uw voornaam heeft u voor de procedure verplicht een advocaat nodig. De kosten van de voornaam is afhankelijk van het uurtarief van uw advocaat.