Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is een WW-uitkering?

U komt in aanmerking voor een WW-uitkering als u ontslagen wordt of u ontslag neemt met een goede reden. Een WW uitkering kunt u aanvragen bij het UWV. Na het aanvragen kijkt het UWV of u in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Hierbij kijken ze of u aan de voorwaarden voldoet. Uiteindelijk krijgt u te horen van het UWV of in aanmerking komt.

WW uitkering

Wanneer kunt u een WW-uitkering aanvragen?

Indien u ontslagen wordt door uw werkgever heeft u meestal recht op een WW-uitkering.  Een WW-uitkering moet u aanvragen binnen 1 week nadat u ontslagen wordt. Indien u denkt dat u onterecht ontslagen bent, is het zeer belangrijk dat u toch een WW-uitkering aanvraagt.  Indien u bezwaar wilt maken tegen uw werkgever kunt u gebruik maken van onze aangesloten advocaten, bijvoorbeeld als u een advocaat in Vlaardingen zoekt. Samen met deze advocaat gaan ze uw situatie bekijken en beoordelen of u recht heeft op een transitievergoeding.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Voorwaarden WW-uitkering

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Aan de onderstaande voorwaarden moet u voldoen voor een uitkering.

 

  • Als u een WW-uitkering ontvangt moet u beschikbaar zijn voor werk dat het UWV aan kan bieden. Indien er werk voor u beschikbaar is, moet u direct beginnen. Vrijwilligerswerk valt niet onder een nieuwe baan.
  • Iedere werknemer heeft een verplichte werkloosheidswet werknemersvergoeding (WW). Automatisch haalt de werkgever deze vergoeding van uw loon. Deze WW geeft u onder bepaalde voorwaarden recht op een WW-uitkering indien u werkloos raakt. Een WW uitkering kunt u aanvragen bij het UWV.
  • U moet voldoen aan de wekeneis volgens het UWV om recht te krijgen op een WW-uitkering. De periode voordat u werkloos was (de eerste dag dat u niet meer werkte) moet u minimaal 26 weken van de afgelopen 36 weken gewerkt hebben.  Dit hoeft niet fulltime te zijn. Indien u 1 dag per week gewerkt hebt telt deze week mee als gewerkte week. Voor bepaalde beroepen zoals artiest of filmmaker is het mogelijk om een kortere weekeis te krijgen. (16 weken in plaats van 39 weken)
  • Om een WW-uitkering te krijgen mag u niet verwijtbaar werkloos zijn. U bent verwijtbaar werkloos als u zelf ontslag neemt zonder een goede reden of als u ontslagen wordt met schuld.  Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan fraude of diefstal.
  • Voor een WW-uitkering moet u werkloos zijn. Dit houdt in dat u gedeeltelijk of geheel uw baan kwijtraakt. Dit is het geval als u minimaal vijf arbeidsuren per week verliest.  (Als u 10 uur per week of minder werkt, moet u minimaal de helft kwijtraken.
Geen recht WW uitkering

Geen recht op een WW-uitkering

Indien het UWV beslist dat u geen recht heeft op een WW-uitkering, krijgt u een brief van het UWV waarin vermeld staat dat u geen of een deel van de WW-uitkering krijgt. In dit geval komt u in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Indien u een bijstandsuitkering krijgt betekent dat, dat uw inkomen flink omlaag gaat en kunt u financieel in problemen raken. Het is mogelijk om de schikking van het UWV aan te vechten. Hiermee kan een aangesloten advocaat van advocatenkantoorzoeken.nl die gespecialiseerd is ontslagrecht u helpen.

Sollicitatieplicht bij een WW-uitkering

Indien het UWV besluit of u in aanmerking komt voor een WW-uitkering, bent u verplicht te solliciteren. Indien u dit niet doet, is het mogelijk dat het UWV besluit uw uitkering in te trekken. In bepaalde uitzonderingen is het mogelijk dat de sollicitatieplicht wegvalt. Dit is bijvoorbeeld als u een eigen bedrijf heeft of als u 64 jaar of ouder bent.