Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wanneer krijgt u een transitievergoeding?

Een transitievergoeding (ook wel ontslagvergoeding genoemd) krijgt u meestal als u ontslagen wordt. Indien uw ontslag gaat via de kantonrechter of de UWV, dan heeft u recht op een transitievergoeding. Een werkgever heeft meestal geen behoefte aan een ontslag via de UWV of via de kantonrechter. Een ontslag kan worden afgewezen via de UWV of kantonrechter en het kost veel tijd. In dit geval zal de werkgever kiezen voor een ontslag in overleg te regelen. De werkgever moet in dit geval een ontslagvergoeding aanbieden indien de werknemer niet eens is met het ontslag. Wij adviseren de werknemer om altijd uw ontslag aan te vechten.

transitievergoeding

De ontslagvergoeding die wordt aangeboden door de werkgever moet hoger zijn dan de transitievergoeding. Dit is omdat de werkgever minder tijd en procedures moet besteden aan uw ontslag. Over de hoogte van de ontslagvergoeding zal u  moeten onderhandelen. In de meeste gevallen schakelt de werknemer een arbeidsjurist in of een advocaat. Tijdens dit gesprek worden de overeengekomen  afspraken schriftelijk vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst.  In de vaststellingsovereenkomst moet u vermelden dat u het niet eens bent met uw ontslag. Door deze overeenkomst is uw recht op WW-uitkering veilig.

Hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald op basis van 2 verschillende onderdelen, namelijk uw maandsalaris en de dienstjaren dat u gewerkt heeft. De maximale vergoeding van de transitievergoeding is uw bruto jaarsalaris.

Eer zijn verschillende rekentools om uw transitievergoeding te berekenen. 1 van die rekentools is te vinden via deze link ” rekentool “. Dit rekentool geeft een indicatie wat de hoogte kan zijn. . In de praktijk kan het anders uitvallen.

Wilt u een indruk krijgen van de hoogte van de transitievergoeding? Vul dan de rekentool voor werknemers in. Let op: de Deze rekentool geeft een indicatie. De werkelijke vergoeding kan anders uitvallen.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Belasting transitievergoeding 2017 of ontslagvergoeding

Als u ontslagvergoeding verkrijgt wordt dit gezien als inkomen. Dit betekent dus dat u inkomstenbelasting betaalt over uw ontvangen ontslagvergoeding. De werkgever regelt de belasting en de werknemer ontvang de nettowaarde. De ontslagvergoeding moet u boven op uw eigen inkomen tellen. Dit betekent dat u belastingpercentage hoger kan uitkomen. Het hoogste belastingtarief in Nederland is 52%.

Indien u een transitievergoeding krijgt, dus ontslag via de UWV of de kantonrechter, dan is het toegestaan om de transitievergoeding deels te besteden aan cursussen of outplacement. Over de outplacement en cursussen betaalt u geen belasting. Over de resterende inkomsten van de transitievergoeding betaalt u wel belasting. Voor de transitievergoeding en de ontslagvergoeding kunt u de belastingmiddelen over 3 jaar, waardoor u belasting terug kunt krijgen.

belasting ontslagvergoeding