Wat is een voogd?

U kunt een voogd worden over een minderjarig kind. Dit betekent dat u het gezag krijgt over een minderjarig kind. Ouders kunnen een voogd aanstellen bij het maken van een testament. Dit is ook mogelijk in een notariële akte.  Een andere manier om voogd te worden is via een rechter. Dit is enkel van toepassing als het noodzakelijk is dat er een voogd wordt aangesteld.

Sommige ouders kiezen er voor een persoon als voogd aan te stellen na hun overlijden. Dit wordt gedaan middels het gezagsregister. Dit is ook van toepassing als één van de twee ouders door drank-, gok- of andere verslaving niet meer kan zorgen voor het kind.

Wat is voogd zijn?

Wanneer u de voogdij hebt over een kind bent u verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging die het kind krijgt. U bent wettelijk verantwoordelijk voor het kind en beheert dus ook het geld en het vermogen van het kind. In de wet zelf staat nergens dat u dit zelf moet uitvoeren. Dit kan ook bijvoorbeeld via een tehuis of pleeggezin.

voogd

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

Voogdij regelen/aanvragen

Voogdij regelen doet u door een formulier op te sturen naar de rechtbank. Dit formulier is bij elke rechtbank van Nederland te verkrijgen. Een andere manier om uw voogdij te regelen is via een notaris. De voogdij wordt dan opgenomen in het testament. Het voordeel om voogdij te regelen via de rechtbank is dat het sneller gaat dan een testament en u bespaart geld. Dit komt omdat een testament opstellen bij de notaris al gauw een paar honderd euro gaat kosten, terwijl het registeren bij de rechtbank gratis is. Een rechtbank zorgt alleen voor een registratie en niet voor advies.

Gezinsvoogd

Een gezinsvoogd is voor kinderen tot 18 jaar, waarvan beide ouders (tijdelijk) hulp krijgen voor het opvoeden en verzorgen van de kinderen. Dit kan voorkomen als de kinderrechter bepaald heeft dat er problemen zijn bij het opvoeden. Een gezinsvoogd is er dan om te kijken of alles goed gaat. Dit kan gaan om bijvoorbeeld gezondheid, schoolvorderingen, vriendengroep en leefomgeving. De gezinsvoogd zorgt ervoor dat de kinderen genoeg te eten krijgen, naar school gaan en genoeg kleren hebben.

gezinsvoogd

Voogd advocaat

Bent u op zoek naar een advocaat die gespecialiseerd is in voogd? Wij zijn een bemiddelingsbureau dat de juiste advocaat aan uw juridische zaak/probleem koppelt. Onze aangesloten advocaten kunt u vinden bij “advocaten” of onderaan deze pagina. Het is ook mogelijk om uw juridische vraag/probleem achter te laten via het contactformulier. Aan de hand van dit formulier koppelen wij maximaal 4 advocaten aan uw zaak, waarna u een advocaat kunt kiezen.

Voogd advocaten

Quisque et lectus pulvinar, porttitor mi non, elementum dui. Morbi mi nisl, tincidunt sed venenatis eget, finibus eu maurieget, pellentesque dictum odio.

AMANDA RIVERA

Criminal Lawyer