Wat is een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding kan een grote invloed hebben als u zoekt naar een nieuwe baan. De voorwaarden die in het concurrentiebeding staan zijn bindend. Als u zich niet houdt aan deze voorwaarden, kunt u een boete krijgen.
Werkgevers maken een concurrentiebeding omdat ze vrezen dat werknemers de opgedane kennis en ervaring gebruikt bij een concurrent of bij het starten van een eigen bedrijf. De voorwaarden zijn soms zo streng dat het moeilijk is om aan een concurrentiebeding te kunnen voldoen. Als u van deze regeling af wilt komen moet u gaan onderhandelen met de werkgever of naar de rechter gaan. Wij van advocatenkantoorzoeken.nl helpen u graag.
Beperkingen
Beperkingen opgelegd in een concurrentiebeding gaan meestal over 1 van de onderstaande beperkingen:
- Nieuwe werkgever: Het kan bijvoorbeeld zijn dat u niet bevoegd bent om te werken bij een directe concurrent.
- Werkzaamheden: Het is niet toegestaan om dezelfde werkzaamheden uit te voeren bij een nieuwe werkgever of in de zin van een eigen bedrijf.
- Tijd: Er staat een beperking in het concurrentiebeding dat u een bepaalde tijd niet mag werken bij een concurrent of voor u zelf.
- Plaats: Het is niet toegestaan om hetzelfde werk uit te voeren binnen een bepaalde straal van uw oude werkgever.
Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?
Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!
Tijdelijk contract
Sinds januari 2015 is er een nieuwe wetgeving die bepaalt dat een concurrentiebeding alleen mag staan in een contract voor onbepaalde tijd (vast contract). Op deze regel is echter 1 uitzondering. De werkgever heeft zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen die het noodzakelijk maken. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met gegevens die gevoelig zijn voor het bedrijf.
De bovenstaande zwaarwegende belangen moeten opgenomen worden in het contract en worden toegelicht. Indien deze zwaarwegende belangen niet vermeld worden in het contract, dan zijn deze niet van toepassing. Indien u vergeten bent en toch wilt dat deze regeling van toepassing is, kunt u dit eisen bij de kantonrechter.
U bent als werknemer niet verplicht om akkoord te gaan met het concurrentiebeding.
Afkomen van een concurrentiebeding
Als u van uw concurrentiebeding wilt afkomen adviseren wij om eerst in overleg te gaan met uw oude werkgever. U kunt hierover gaan onderhandelen en misschien is hij bereid om deze te verwijderen of minder strenge voorwaarden te maken. Indien de werkgever bereid is om mee te werken, dient u deze afspraken op papier te zetten.
Als dit niet lukt kunt u gebruik maken van een mediator. Deze mediator helpt u naar het zoeken van een goede oplossing. U kunt ook rond de tafel gaan zitten met uw oude en nieuwe werkgever om afspraken te maken.
Het is ook mogelijk om de oude werkgever een vergoeding te betalen. Als dit niet lukt kunt u naar de kantonrechter gaan. De kantonrechter kan een uitspraak doen over de geldigheid. De kantonrechter kan ervoor kiezen om het concurrentiebeding te verminderen of te vernietigen.
Concurrentiebeding onbepaalde tijd
Zoals hierboven beschreven is een concurrentiebeding alleen toegestaan in een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd. Indien u een contract heeft waarin een concurrentiebeding is opgenomen bent u genoodzaakt hieraan te voldoen. Indien u ervan af wilt moet u dit bespreken met uw oude werkgever of naar de rechter gaan.
Concurrentiebeding omzeilen
Het omzeilen is niet mogelijk. Indien u een arbeidsovereenkomst heeft voor een onbepaalde tijd bent u verplicht zich te houden aan dit concurrentiebeding. Indien u er af wilt kunt u het artikel hierboven lezen genaamd “afkomen van concurrentiebeding”.