Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is huishoudelijk geweld?

Huishoudelijke geweld is geweld dat gepleegd wordt door iemand in de huishoudelijke kring. De term huishoudelijk geweld gaat over de relatie tussen het slachtoffer en de pleger. In de meeste gevallen is er een machtsverschil tussen deze twee personen. Bij huishoudelijk geweld gaat het om psychische, lichamelijke en seksuele vormen van geweld. Het geweld kan gaan om ex-partners, partners, familieleden, gezinsleden en huisvrienden.

huishoudelijk geweld

Huishoudelijk geweld wat te doen

Wat moet u doen bij huishoudelijk geweld? Als u in aanraking komt met huishoudelijk geweld, kunt u hulp krijgen van Veilig Thuis. Veilig Thuis is het meldpunt en adviespunt voor huishoudelijk geweld en voor kindermishandeling. Ook kunt u hier terecht als u getuige bent of de pleger bent.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Organisatie huishoudelijk geweld “Veilig Thuis”

Organisatie huishoudelijk geweld Veilig Thuis is alle dagen en uren van de week beschikbaar. Indien u belt naar Veilig Thuis vragen ze naar uw woonplaats waarna u wordt doorverwezen naar een organisatie bij u in de buurt. Het nummer van Veilig Thuis is 0800-2000. Indien u in ernstige gevaar zit moet u bellen naar 112. Veilig Thuis geef u advies en kijkt of u professionele hulp nodig heeft.

Huishoudelijk geweld straf

De straf bij huishoudelijk geweld is verschillend. Indien de politie aankomt bij het slachtoffer thuis waar een dreigende situatie is maar nog geen strafbare feiten zijn gepleegd, kan de politie niemand vervolgen of aanhouden. Wel kan de politie een huisverbod geven van 10 dagen. Tijdens dit huisverbod mag de pleger geen contact opnemen met de partner en de kinderen of anderen die in het huis aanwezig zijn.

Indien de pleger zich niet houdt aan zijn huisverbod, kan hij een taakstraf krijgen of een gevangenisstraf. Het huisverbod kan verlengd worden door de rechter tot maximaal 4 weken.

Indien bij het huishoudelijk geweld strafbare feiten zijn geconstateerd, zoals bijvoorbeeld bedreigingen of seksuele geweldpleging, kan de pleger daarvoor berecht worden. Indien er sprake is van een mishandeling van een gezinslid kan de straf verhoog worden.

huishoudelijk geweld politie