Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is een bijstandsuitkering?

Bijstandsuitkering is voor mensen die niet genoeg geld binnenkrijgen om van te leven. Tevens komen deze mensen niet in aanmerking voor een andere uitkering (bijvoorbeeld WW-uitkering). Door de bijstandsuitkering kan men leven totdat men een baan vindt.  Voor een uitkering en voor het zoeken van werk kunt u terecht bij uw gemeente.

bijstandsuitkering

Bijstandsuitkering aanvragen

U kunt een bijstandsuitkering aanvragen als u onvoldoende vermogen en inkomen heeft om van te leven of als u geen andere uitkering krijgt. Een aanvraag voor een bijstandsuitkering doet u bij uw gemeente. Indien u voor 1965 bent geboren, kunt u aanmerking komen voor een IAOW-uitkering. Ook hierop maak de gemeente een besluit.

Uitkering aanvragen via de gemeente kan op twee verschillende manieren. Het kan online via werk.nl of u kunt langs gaan bij uw gemeente. Om te zien hoe u een aanvraag doet voor een bijstandsuitkering kunt u gebruik maken van deze link.  Op deze website krijgt u te zien hoe u een aanvraag doet en u wordt automatisch bij de UWV ingeschreven als werkzoekende.  Een aanvraag via werk.nl duurt ongeveer 1 uur.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Voorwaarden bijstandsuitkering

Om in aanmerking te komen moet u voldoen aan de onderstaande voorwaarden.

  • U bent ouder dan 18 jaar
  • U woont in Nederland
  • U heeft geen recht op een andere uitkering
  • Uw inkomen of vermogen is te weinig om van te leven. Indien u samen woont telt het inkomen en eigen vermogen van deze persoon ook mee.
  • Aan de activiteiten die de gemeente aanbiedt om werk te vinden doet u mee.

Bijstandsuitkering vermogenstoets

Hierboven staat vermeld dat 1 van de voorwaarden waaraan u moet voldoen voor een bijstandsuitkering is dat u niet te veel eigen vermogen bezit, zoals bijvoorbeeld spaargeld. Indien u meer vermogen heeft dan toegestaan kunt u dit gebruiken voor uw levensonderhoud. U heeft pas recht op een bijstandsuitkering indien u dit vermogen heeft opgemaakt. Het bedrag dat is toegestaan voor een bijstandsuitkering is afhankelijk van uw leefsituatie.

Hoogte van de bijstandsuitkering

Indien het UWV beslist dat u geen recht heeft op een WW-uitkering, krijgt u een brief van het UWV waarin vermeld staat dat u geen of een deel van de WW-uitkering krijgt. In dit geval komt u in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Indien u een bijstandsuitkering krijgt betekent dat uw inkomen flink omlaag gaat en kunt u in financiële problemen komen. Het is mogelijk om de schikking van het UWV aan te vechten. Hiermee kan een aangesloten advocaat van advocatenkantoorzoeken.nl die gespecialiseerd is ontslagrecht u helpen.

bijstandsuitkering hoogte