Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Echtscheiding

Indien u wilt scheiden kunt de echtscheiding aanvragen bij de rechter. Om te gaan scheiden moet u veel stappen doorlopen. Deze zijn te vinden bij “scheiden en nu“. Als u een echtscheiding wilt aanvragen, heeft u een advocaat nodig. Wij van “advocatenkantoorzoeken.nl” hebben verschillende aangesloten advocaten die u kunnen helpen met uw echtscheiding. Als beide partijen het eens zijn over de afspraken, kunt u gebruik maken van één advocaat. Dit is in de meeste gevallen sneller en goedkoper.

echtscheiding

Echtscheiding procedures

Een echtscheiding loopt altijd via de rechtbank. Er zijn wel verschillende manieren om uw echtscheiding te regelen. Dit is afhankelijk van u en uw ex-partner. Als u nog goed kunt communiceren met uw partner en afspraken kunt maken waar beide partijen het mee eens zijn, kunt u de scheiding snel en gemakkelijk afronden. Via deze manier hoeft de rechter niet inhoudelijk in te gaan op de zaak.  Ook hoeft u maar één advocaat of een mediator in te schakelen om de echtscheiding te regelen en te begeleiden. Indien u gebruik maakt van een mediator, gaat et erom partijen nader tot elkaar te brengen. Dit legt hij schriftelijk vast in een overeenkomst. U heeft nog wel een advocaat nodig om de scheidingsprocedures af te kunnen ronden.

Een andere procedure is van toepassing als het niet mogelijk is om afspraken te maken waar beide partijen het mee eens zijn. In dit geval hebben beide partijen een advocaat nodig.

Kosten echtscheiding

De kosten die bij een echtscheiding komen kijken zijn bijvoorbeeld de griffierechten die betaald moeten worden aan de rechtbank, het betalen van de uittreksels en eventuele kosten voor de gerechtsdeurwaarder en de advocaat. Het is belangrijk dat u een advocaat kiest die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Deze advocaat kan uw echtscheiding efficiënt regelen waardoor u onnodige kosten kunt vermijden.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

Plaats opdracht

Echtscheiding onherstelbare ontwrichting

Als het niet mogelijk is om met onderlinge toestemming te scheiden, dan is een “echtscheiding onherstelbare ontwrichting” de enige mogelijkheid om het huwelijk te stoppen.

Een echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting kunt u op 2 manieren verkrijgen.

1. U moet bewijs hebben dat uw huwelijk onherstelbare ontwrichtingen heeft.

U moet kunnen aantonen dat uw huwelijk onherstelbare ontwrichtingen heeft waardoor het niet mogelijk is om samen verder te leven. Het bewijs kan bestaan uit alle wettelijke manieren (foto’s, brieven, getuigen, e-mails etc.)

Indien er voldoende bewijs is wordt de echtscheiding gelijk uitgesproken door de rechter dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is.

2. U en uw partner leven al feitelijk gescheiden.

Een huwelijk is onherstelbaar ontwricht als de partijen een bepaalde periode feitelijk al gescheiden leefden. Als beide partijen gezamenlijk een aanvraag indienen, dan moet er minimaal 6 maanden feitelijk gescheiden geleefd zijn. Als de aanvraag voor deze 6 maanden ingediend wordt, dan herhalen jullie na een reflectieperiode een tweede maal voor de rechtbank jullie wil tot echtscheiding.

Als één van de twee partijen de aanvraag indient, dan moeten beide partijen minimaal 1 jaar gescheiden geleefd hebben.

Voor beide manieren moet u langs gaan bij de rechtbank.

hoelang echtscheiding

Echtscheidingsbeschikking

Als de rechter uitspraak heeft gedaan over uw echtscheiding, wordt deze beschikking aan uw advocaat gegeven. De advocaat gaat met deze beschikking naar de gemeente om uw huwelijk te ontbinden. Hij vraagt aan de ambtenaar of hij de echtscheidingsbeschikking wil inschrijven in het register van de burgerlijke stand. De ambtenaar maakt een melding op de huwelijksakte over de echtscheiding. Dit is het bewijs van uw echtscheiding. Een echtscheidingsbeschikking is 6 maanden geldig. Dit betekent dus als de advocaat dit niet binnen 6 maanden regelt, de echtscheidingsbeschikking is verlopen en dat uw huwelijk nog in stand is.

echtscheidingsconvenant

Echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst die gemaakt wordt op basis van de afspraken die gemaakt worden tussen u  en uw partner. Hierbij kunt u denken aan de financiële verdeling, alimentatie, de woning en uw pensioen. Indien er ook kinderen in het spel zijn dient er een ouderschapsplan in het echtscheidingsconvenant opgenomen te worden.