Wat is personen- en familierecht?

Met personen- en familierecht kunt u te maken krijgen als er iets veranderd in uw privé-situatie. Onderwerpen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld een scheidingalimentatienaamswijziging, beschermingsbewindvoogd en een erfenis.  Personen- en familierecht gaat regelmatig over onderwerpen die veel impact hebben in uw leven. Hierdoor is het belangrijk dat u weet welke stappen u moet gaan zetten. Onze aangesloten advocaten personen- en familierecht kunnen u hierbij helpen indien er sprake is van een rechtszaak.

Personen- en familierecht

Wat valt onder personen- en familierecht?

De volgende onderwerpen vallen onder personen- en familierecht:

Scheiden

U bent getrouwd maar het huwelijk gaat niet zoals u wilt. U wilt gaan scheiden. Als u wilt gaan scheiden moet er veel geregeld worden. U moet belangrijke beslissingen nemen. Wij van “Advocatenkantoorzoeken” hebben een stappenplan gemaakt waarop u moet letten als u gaat scheiden.  Een voorbeeld wat valt onder dit stappenplan is een echtscheidingsconvenant. Hierin worden alle afspraken beschreven waar beide partijen het over eens zijn.

Er zijn verschillende manieren om te scheiden. Je hebt het normale scheiden, maar je hebt ook scheiden van tafel en bed. Dit doet u als u niet definitief wilt gaan scheiden, maar ook niet samen verder wilt leven. De andere manier om te scheiden is een echtscheiding.  Deze echtscheiding loopt via de rechter. De laatste manier van scheiden is een vechtscheiding.  Dit is de minst aangename manier om te scheiden. Deze manier van scheiden kunt u beter voorkomen. Er is sprake van een vechtscheiding als er ruzie is tussen beide partijen waardoor er geen afspraken gemaakt kunnen worden.

Scheiden is een groot onderwerp dat valt onder personen- en familierecht.  Hoe u een scheiding kunt aanvragen kunt u op deze website vinden.

scheiden-met-kinderen

Alimentatie

Alimentatie is het tweede onderwerp dat valt onder personen- en familierecht. Met Alimentatie wordt bedoeld dat u meebetaalt aan de onderhoudskosten van uw partner en uw kinderen. In de meeste gevallen wordt dit betaald met een geldbedrag. In sommige gevallen wordt er betaald in natura. Hierbij kunt u denken aan huur of een energierekening.  Er bestaat een alimentatieplicht over ex-partners, getrouwde en geregistreerde partners en partners met kinderen.

Er zijn twee soorten alimentatie, namelijk partneralimentatie en kinderalimentatie. Met partneralimentatie gaat het over alimentatie tussen partners. Indien de ene partij genoeg inkomen heeft en de andere partij te weinig heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien, moet de persoon met het grootste inkomen de andere partij financieel bijstaan. Hierbij wordt er gekeken naar het levensonderhoud tijdens het huwelijk.

Kinderalimentatie wordt betaald aan de persoon die het kind onderhoudt. Dit wordt betaald tot het kind meerderjarig is. (18 jaar). Als het kind tussen de 18 t/m 20 jaar is, heeft het recht op een voortgezette onderhoudsplicht. Dit houdt in dat de ouders het levensonderhoud van het kind en de studie moeten betalen.  Bij uitzonderingen, hierbij kunt u denken aan een kind met een handicap, krijgt het kind nog alimentatie na zijn 21 jaar.

Beschermingsbewind

Beschermingsbewind is voor mensen die hun financiën niet zelfstandig meer kunnen regelen door psychische of lichamelijke beperking. Het beschermingsbewind zorgt ervoor dat deze persoon “beschermd” wordt. Door deze bescherming kunnen andere mensen van deze persoon geen misbruik maken.

De persoon die onder beschermingsbewind staat wordt geholpen door een bewindvoerder. De bewindvoerder beheert de inkomsten en zorgt ervoor dat alle kosten op tijd betaald worden.

beschermingsbewind-bevoegdheden

Voogd

Voogd valt ook onder personen- en familierecht. Voogd worden betekent dat u gezag krijgt over een minderjarig kind. Via een testament of een notariële akte kunnen ouders een voogd aanstellen. Indien noodzakelijk kan men een voogd krijgen via de rechter.  Sommige ouders kiezen liever zelf een persoon die mede het gezag krijgt over de kinderen. Dit gezag gaat in als beide ouders overlijden of als een van de twee ouders door drank, gok- of andere verslaving niet meer kan zorgen voor het kind.

Als u een voogd bent over een kind, bent u verantwoordelijk dat het kind verzorgd wordt en een opvoeding krijgt. In de wet staat dat u verantwoordelijk bent voor het kind en dat u dan ook het vermogen van het kind beheert. In de wet zelf staat niet dat u dit zelf moet uitvoeren. Indien u dit niet wilt is het ook mogelijk om het kind in een pleeggezin of tehuis te plaatsen.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

Erfenis

Er is sprake van een erfenis wanneer iemand u heeft opgenomen in zijn testament. De erfenis wordt tijdens een emotionele periode verdeeld waardoor er problemen kunnen ontstaan bij de erfgenamen. Of de erfgenamen zijn ontevreden over de executeur. Deze problemen kunnen opgelost worden bij de rechter.

Over de erfenis betaalt u erfbelasting. De erfbelasting varieert van 10% tot wel 40%. Dit is afhankelijk van de relatie die u heeft met de overledene. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen, kinderen met handicap, pleegkinderen, partners, samenwoners en aanverwanten.

erfenis-verdelen

Personen- en familierecht advocaat

Bent u op zoek naar een advocaat die gespecialiseerd is in personen- en familierecht? Wij zijn een bemiddelingsbureau dat de juiste advocaat aan uw juridische zaak/probleem koppelt. Onze aangesloten advocaten kunt u vinden bij “advocaten” of onderaan deze pagina. Het is ook mogelijk om uw juridische vraag/probleem achter te laten via het contactformulier. Aan de hand van dit formulier koppelen wij maximaal 4 advocaten aan uw zaak, waarna u een advocaat kunt kiezen.

Personen- en familierecht advocaten

Quisque et lectus pulvinar, porttitor mi non, elementum dui. Morbi mi nisl, tincidunt sed venenatis eget, finibus eu maurieget, pellentesque dictum odio.

AMANDA RIVERA

Criminal Lawyer