Selecteer een pagina

Helaas verliest iedereen vroeg of laat een dierbare. U komt in aanraking met het Nederlands erfrecht op het moment dat de bezittingen van de overleden persoon moeten worden verdeeld. Het erfrecht is een specialistisch rechtsgebied met eigen regels die complex in elkaar steken. Daarom is het afwikkelen van een nalatenschap (erfenis) geen sinecure. De complexiteit van het erfrecht is in de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Dat komt onder meer doordat er tegenwoordig vaker sprake is van stiefkinderen, stiefouders en halfbroers of halfzussen. Het verdriet om het verliezen van een dierbaar persoon wordt alleen maar groter, als er problemen of geschillen ontstaan bij bijvoorbeeld het verdelen van de erfenis.

Als u zich laat bijstaan door een advocaat in Eindhoven of een andere plaats die is gespecialiseerd in het erfrecht, helpt dat bij het voorkomen van escalatie en het oplossen van conflicten.

Geldvordering op de langstlevende ouder

Een van de begrippen die veelvuldig worden genoemd in het kader van erfenissen is het kindsdeel, ofwel het deel van een erfenis (nalatenschap) waar een kind op grond van een testament of de wet recht op heeft. Het kan zijn dat je erfenis niet direct opeisbaar is. Dat is bijvoorbeeld zo als sprake is van een ouderlijke boedelverdeling of wettelijke verdeling. Voor beide regelingen geldt dat u wel erfgenaam bent, maar uw erfenis nog niet direct krijgt. Het is namelijk zo dat u een geldvordering hebt op de langstlevende ouder, stiefmoeder of stiefvader. Een van hen krijgt alle goederen uit de erfenis. Het testament van uw vader of moeder of de wet bepaalt wanneer u uw kindsdeel wel kunt opeisen.

U kunt het kindsdeel berekenen door de erfenis door de helft te delen (de ene helft is van de langstlevende), en het bedrag dat overblijft te verdelen over de kinderen en de langstlevende. Let op: over deze vordering dient u erfbelasting te betalen die door de langstlevende partner moet worden afgedragen.

Aanspraak maken op uw kindsdeel

De wettelijke verdeling is tevens een begrip dat u tegenkomt in het kader van erfenissen. De wettelijke verdeling is van kracht op het moment dat sprake is van één of meerdere kinderen, en een langstlevende echtgenoot of een geregistreerd partner. Eventuele schulden van de nalatenschap moeten worden betaald door de langstlevende persoon uit het huwelijk. Daarnaast erft die alle bezittingen. Als kind hebt u recht op het kindsdeel: een vordering in geld op de langstlevende echtgenoot. Mocht u dat willen, dan kunt u niet zomaar uw kindsdeel opeisen. Alleen in uitzonderlijke, specifieke gevallen kunt u daar aanspraak op maken. Het Nederlands erfrecht of het testament van uw vader of moeder, bepaalt wanneer uw kindsdeel opeisbaar is.

Niet direct opeisbaar

De stappen die u moet zetten om uw kindsdeel op te eisen, zijn ingewikkeld. Dat geldt onder andere voor het moment waarop u dit kunt doen. Zoals gezegd, heeft de langstlevende echtgenoot volgens de Nederlandse wet een bevoorrechte positie. Daarom is het na het overlijden van uw moeder of vader niet mogelijk om uw kindsdeel direct op te eisen. De echtgenoot of geregistreerde partner van uw moeder of vader moet zonder zorgen verder kunnen leven. Diegene zou in een lastige financiële situatie terecht kunnen komen, als die na het overlijden kindsdelen moet uitbetalen. Wanneer u met een kwestie van doen krijgt die verband houdt met een kindsdeel, is het heel begrijpelijk dat dit veel vragen bij u oproept.

U doet er daarom verstandig aan om een erfrechtadvocaat te raadplegen, die u met raad en daad kan bijstaan. Ook kan die u antwoord geven op al uw vragen over erfrecht en het kindsdeel, zoals: hoe bereken ik mijn kindsdeel, krijg ik rente over het kindsdeel en moet ik daar erfbelasting over betalen?