Selecteer een pagina

Als werkgever en werknemer moet je je houden aan bepaalde regels. Zo moet je als werknemer alle regels van het bedrijf navolgen, maar moet de werkgever zich ook houden aan de regels die in het contract zijn opgesteld. Een werkgever kan een werknemer dan ook niet zomaar ontslaan bij een contract voor onbepaalde tijd. Een werkgever moet hier een goede reden voor hebben en moet deze ook kunnen bewijzen. Als dit niet het geval is, is er sprake van een fikse overtreding en dat kan je aanvechten! De meeste werknemers hebben echter nog nooit te maken gehad met een ontslag en weten helemaal niet wat hun rechten en plichten zijn. Voor de eigen belangen opkomen is dan ook erg lastig. In dit geval is het belangrijk om hulp bij ontslag te ontvangen. In dit artikel vertellen we wat je bij ontslag vooral wél en niet moet doen.

Ga niet zomaar akkoord

Veel mensen zijn zo overweldigd als ze ontslagen worden, dat ze er maar direct vanaf willen zijn. Ze ondertekenen het papier dat ze voor hun neus geschoven krijgen en willen alleen nog maar weg. Doe dit echter nooit! Je moet nooit akkoord gaan met iets waar je het niet mee eens bent en wat je niet goed hebt doorgelezen. Zorg er dan ook voor dat je niks ondertekent voordat je alle feiten weet. Er zijn veel werkgevers die pushen om het contract zo snel mogelijk te ondertekenen en met hele mooie voorstellen komen. Geloof dit echter nooit direct en geef jezelf even de tijd om alles goed door te lezen. Heb je het contract toch al ondertekent? Weet dan dat je altijd twee weken bedenktijd hebt, dit heet ook wel het nietig verklaren van de vaststellingsovereenkomst. Wij raden aan om bij deze overeenkomsten het voorstel eerst te laten nakijken door een jurist. Deze weet precies hoe hij op moet komen voor jouw rechten en kan je vertellen welke aspecten in het voorstel kloppen en welke aangepast moeten worden, alvorens jij je handtekening zet.

ga niet zomaar akkoord met ontslag

Houd je emoties onder controle

Als je ontslagen wordt, is de kans groot dat je het moeilijk vindt om je emoties onder controle te houden. Het liefst flap je alles eruit wat je ooit gedacht hebt over je werkgever. Probeer dit echter niet te doen. Je mag zeker wel zeggen wat je van de situatie vindt, maar houd het netjes. Je wilt immers niet dat het onderhandelen later nog minder soepel verloopt. Je hebt elkaar nodig om tot goede afspraken te komen en wie weet zal deze werkgever later ook nog als referentie dienen. Als je het moeilijk vindt om te onderhandelen is het raadzaam om een specialist hiervoor in te schakelen.

Blijf rustig ontslag

Onderhandel over de ontslagvergoeding

In de meeste gevallen is de werkgever verplicht om met een ontslagvergoeding te komen. Veel werkgevers proberen dit op jou af te schakelen. Willen dat jij met een voorstel komt, in de hoop dat dit veel lager is dan ze zelf in gedachten hadden. Laat je niet uit de tent lokken en neem een afwachtende positie aan! Zo is er later altijd nog ruimte om te onderhandelen over de vergoeding.

Kom je er zelf niet uit met je werkgever of weet je niet goed wat jouw rechten zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met juridische adviseurs. Zij kunnen jou helpen om voor je eigen belangen op te komen.