Selecteer een pagina

Je hebt een ongeluk gehad en naast de schrik en pijn, besef je dat je letselschade hebt opgelopen. Je wilt deze schade claimen bij de tegenpartij. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen bij een professional. Zij kunnen jou helpen met deze zaak. Hier zijn alvast een paar stappen en tips die je kunnen helpen om dit proces overzichtelijker te maken. Benieuwd? Lees dan verder

Vaststellen van aansprakelijkheid

Je moet altijd eerst aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Dit betekent dat je moet bewijzen dat jouw letsel veroorzaakt is door de fout of nalatigheid van iemand anders. Hoe doe je dat? Je kunt bijvoorbeeld foto’s van de situatie, verklaringen van getuigen en medische rapporten gebruiken.

Het verzamelen van medische informatie

Nadat de aansprakelijkheid is vastgesteld en erkend, is het zaak om alle medische informatie te verzamelen. Deze informatie heb je nodig om aan te tonen hoe ernstig je letselschade is en wat de impact van het ongeval is. Letselschadespecialisten vragen gewoonlijk je medisch dossier op bij je arts. Je hebt altijd het recht om dit dossier in te zien.

Berekening van de letselschade

Vervolgens moet de letselschade berekend worden. Letselschade bestaat uit zowel materiële als immateriële schade. Bij materiële schade kun je denken aan kosten zoals schade aan persoonlijke eigendommen (zoals je auto of kleding), medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp, inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid, studievertraging en kosten voor bepaalde activiteiten die je niet meer kunt uitvoeren. Bij immateriële schade gaat het meer over smartengeld. Dit is een vergoeding die de pijn, verdriet en de mentale klachten dekt die je hebt doorstaan als gevolg van het letsel. Weet wel dat je hier zowel de huidige als de verwachte toekomstige kosten in de berekening opneemt. Deze berekening kan best moeilijk zijn, dus je kunt beter juridische hulp inroepen om ervoor te zorgen dat je een eerlijke schadevergoeding krijgt.

Recht op schadevergoeding

Je hebt volgens de wet recht op schadevergoeding als je lichamelijk of geestelijk letsel hebt opgelopen door iets waar iemand anders verantwoordelijk voor is. Dit is geregeld in artikel 6:107 van het Burgerlijk Wetboek, lid 1. Hierin staat dat als iemand lichamelijk of geestelijk letsel oploopt door een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, die ander verplicht is om de schade van de benadeelde te vergoeden. Dus, heb jij op de een of andere manier letselschade opgelopen? Met deze informatie weet je precies wat je te doen staat!