Selecteer een pagina

Onder letselschade verstaan we alle materiële en immateriële schade die u oploopt door toedoen van een ander persoon. Zoals de naam al doet vermoeden is materiële schade de schade aan materiaal en dit soort schade is over het algemeen in geld uit te drukken. Immateriële schade is niet zo eenvoudig in geld uit te drukken omdat het vaak gaat om emotionele schade, zoals lichamelijke pijn, psychische klachten, het verlies van levensplezier etc. De uiteindelijke vergoeding bij letselschade hangt dus af van deze twee factoren.

Letselschade ontstaan doordat u bijvoorbeeld gewond bent geraakt omdat de hond van de buurman u gebeten heeft of omdat u als voetganger door een auto of brommer bent aangereden. Maar ook een ongeval op de werkvloer of een medische fout kunnen tot letselschade leiden.

Aangezien een ervaring die tot een geval van letselschade zal leiden een diepe indruk op de meeste mensen zal maken is het verstandig professionele hulp in te roepen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken om aan te tonen dat u recht heeft op letselschade. Zo zult u eerst de persoon of organisatie die verantwoordelijk is voor uw letsel aansprakelijk moeten stellen.

Welke soorten letselschade zijn er?

Bovendien zal er vastgesteld moeten worden welke schade u heeft opgelopen. Zo kan letselschade onder andere bestaan uit:

– Medische kosten

– Inkomstenverlies doordat u niet kunt werken

– Kosten voor extra hulp omdat u (langere tijd) niet voor uzelf kunt zorgen

– Eventuele aanpassing in uw woonsituatie omdat u blijvend lichamelijk letsel heeft opgelopen.

Als eenmaal alle kosten die u gemaakt heeft en nog zult maken uitgebreid vastgesteld zijn dan kunt u de procedure beginnen om een letselschadeclaim te starten. In deze claim verwerkt u niet alleen de gemaakte kosten en uw gemiste inkomsten maar ook de immateriële schade die u heeft opgelopen. Dit wordt in deze gevallen smartengeld genoemd. Niet alleen als direct slachtoffer heeft u recht op smartengeld ook als nabestaande of als getuige van een zwaar misdrijf of ongeval waarbij u het slachtoffer goed kende kunt u aanspraak maken op smartengeld.

soorten letselschade

Het nut van professionele hulp

Zoals u ziet komt er nogal veel kijken bij het vaststellen van een letselschadeclaim. Omdat u als slachtoffer  of nabestaande in zo een geval met veel herstel en/of verdriet te maken heeft is het verstandig en aan te raden om de hulp in te roepen van een letselschade specialist. Hij of zij zal u professioneel bijstaan en zorgt ervoor dat er niets over het hoofd gezien zal worden waardoor u een hogere vergoeding zult krijgen dan wanneer u het zelf zou regelen.

En dat niet alleen, de letselschade specialist of advocaat zal u ook bijstaan in het geval dat uw claim een rechtszaak wordt omdat de persoon of organisatie die u aansprakelijk heeft gesteld uw claim niet accepteert. Doordat de specialist u al het voorbereidende werk voor de gang naar de rechtbank uit handen neemt hoeft u niet dagelijks herinnert te worden aan de ernstige gebeurtenis die tot deze situatie heeft geleid. U kunt zich in alle rust richten op uw herstel en de komende rechtszaak.