Selecteer een pagina

Steeds meer Nederlanders bezitten cryptocurrencies. De meest bekende crypto is de bitcoin. Deze kwam ooit groots in het nieuws toen mensen plotseling miljoenen euro’s verdienden door op de juiste manier te beleggen. De bitcoin prijs is door de jaren heen stabiel hoog gebleven en daarmee ook een aantrekkelijke beleggingsvorm geworden. Toch zijn er de afgelopen jaren steeds meer regels met betrekking tot het beleggen en handelen in cryptocurrencies gekomen. Dat is ook nodig nu er ook steeds meer mensen over bezitten. 

Overweeg jij om crypto’s te kopen? Maar heb je geen idee welke regels er momenteel gelden? Dan is het belangrijk om hier onderzoek naar te doen. In dit artikel zetten we alvast de belangrijkste punten op een rij. 

Verbergen van crypto’s bij de Belastingdienst is strafbaar 

Steeds vaker krijgen we zaken te zien waarbij crypto-eigenaren bewust of onbewust vergeten zijn om hun crypto’s te melden bij de Belastingdienst. Besef echter goed wat voor consequenties dit kan hebben. Het is niet voor niets dat hier steeds meer juridische zaken door ontstaan. Het verbergen van crypto’s bij de Belastingdienst is strafbaar. Het is immers onderdeel van je vermogen en moet dus ook gemeld worden. 

Vanaf 2025 zal het een stuk lastiger worden om crypto’s te verbergen bij de Belastingdienst. De Europese Unie werkt samen aan een methode waarbij crypto’s direct worden aangemeld bij de Belastingdienst. Zij zijn dus meteen op de hoogte wanneer iemand een aankoop doet. Hierdoor kunnen ze niet meer verborgen worden en wordt dit automatisch bij je vermogen opgeteld. Crypto’s vallen hierbij onder box 3. In sommige gevallen zelfs in box 1. 

Weet je niet zeker hoe je de crypto’s het beste kunt opgeven? Stel deze vraag dan aan een boekhouder die hier meer ervaring mee heeft. 

Ik heb crypto nog niet in mijn aangifte staan, wat zijn de consequenties? 

De EU is druk bezig om alle eigenaren van crypto’s op te sporen en vast te leggen. Over enige tijd zijn autoriteiten verplicht om deze informatie vrij te geven. Dit is nodig om over alle benodigde informatie te beschikken en te voorkomen dat mensen bewust hun aandelen in crypto’s weglaten tijdens het doen van hun belastingaangifte. 

Maar wat moet je doen als jij vergeten bent om crypto’s in je aangifte te vermelden? Welke consequenties kunnen dan verwacht worden? Op de eerste plaats loop je een gigantisch financieel risico. De kans is namelijk groot dat de Belastingdienst dit zelf ontdekt. Zodra dit gebeurt, kunnen de boetes torenhoog oplopen. Met alle gevolgen van dien. 

Als de Belastingdienst dit al op spoor is, kun je dit niet meer tussentijds aanpassen. Ze zijn immers al bekend met het feit dat je dit verborgen houdt en zullen hier ook bij optreden. Bovendien gaan ze ervan uit dat je dan niet inkeer bent gekomen, maar dat het simpelweg is afgedwongen door hun tussenkomst. 

Het is daarom verstandiger om zelf contact op te nemen met de Belastingdienst en de crypto’s alsnog te vermelden met terugwerkende kracht. Dat kost onder de streep uiteindelijk minder dan dat de Belastingdienst hier zelf lucht van krijgt.