Selecteer een pagina

Als je gaat samenwonen is er wettelijk niks geregeld tussen jou en je partner. Op het moment zelf lijkt dit geen groot probleem. Je woont samen en regelt onderling de financiële zaken en beslissingen. Als er conflicten ontstaan binnen de relatie, bij overlijden of als er kinderen in het spel zijn, is het echter een heel ander verhaal. Wat zijn immers jouw rechten en plichten als jullie samenwonen? En bij welke rechtsgebieden kun je terecht als er problemen ontstaan?

Veranderingen als je gaat samenwonen

Wettelijk verandert er niet veel als je besluit samen te gaan wonen. Fiscaal meestal we. In sommige gevallen word je automatisch als fiscaal partners beschouwd. In sommige gevallen pakt dit positief aan en heb je recht op enkele belastingvoordelen. In andere gevallen kan het negatief uitpakken, zo kan een fiscaal partner invloed hebben op de hoogte van jouw uitkeringen en toeslagen.

De meeste mensen die besluiten te gaan samenwonen, stellen samen een samenlevingsovereenkomst op. Een samenlevingsovereenkomst is vormvrij voor de wet. Je mag dus zelf bepalen wat hierin komt te staan. Het is mogelijk om een overeenkomst bij de notaris op te laten stellen, maar jullie kunnen dit ook samen – zonder tussenkomst van een notaris – aanpakken.

Welke plichten heb je als je gaat samenwonen?

samenwonen

Onderhoud?

Als je er niet voor gekozen hebt om een samenlevingsovereenkomst op te stellen, ben je wettelijk niet verplicht om de ander financieel te onderhouden. Ook als jullie na een periode samenwonen uit elkaar gaan is de ander niet verplicht om alimentatie te betalen. Als dit wél opgenomen is in het samenlevingsovereenkomst is het raadzaam om contact op te nemen met een advocaat in Personen- en Familierecht. Zij kunnen jou helpen bij het nemen van vervolgstappen en uitleggen wat jouw rechten op dit gebied zijn.

Eigen bezittingen of gemeenschappelijke goederen?

Bij samenwonen blijven alle bezittingen privé, mits dit anders is aangegeven in een samenlevingsovereenkomst. In dit overeenkomst is het mogelijk om van enkele bezittingen gemeenschappelijk goed te maken. Ook is het mogelijk om te bepalen dat een woning gemeenschappelijk wordt. Bedenk wel dat hier ook weer enkele rechten en plichten bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een schuld als een woning lager dan de hypotheekschuld wordt verkocht. Jullie draaien dan beiden op voor de schuld, ook na afloop van een samenleving.

Welke rechtsgebieden mag ik aanspreken?

Bij conflicten tijdens het samenwonen zijn er meerdere rechtsgebieden die aangesproken kunnen worden. Dit is uiteraard afhankelijk van de hulpvraag. In de meeste gevallen gaat het om een beëindiging van de samenleving, hulp na overlijden of andere familieproblemen. Meestal kan je dan terecht bij het Personen- en Familierecht. Hier werken advocaten die gespecialiseerd zijn in alle zaken die te maken hebben met familie en gezin. Hierbij kun je denken aan conflicten na scheiding, samenleving, voogdij of het regelen van de erfenis. Vooral dat laatste is erg belangrijk als je enkel samenwoont. In een erfenis kun je fiscale zaken regelen en er voor zorgen dat je partner ondersteunt wordt bij overlijden. In sommige gevallen komt ook het Civiel recht ter sprake. Dit zien we bij burgers onderling of problemen met een huur- of koopcontract.

Weet je niet goed welk rechtsgebied je moet aanspreken? Vraag dan om advies bij een erkend advocatenkantoor.