Selecteer een pagina

Als je ontslagen wordt, of dreigt ontslagen te worden, kan dat veel bijkomende negatieve gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw rechten als werknemer. Veel mensen zijn in deze periodes erg onzeker en maken daardoor onnodige maar begrijpelijke fouten. Het is belangrijk bewust te zijn van je vaststellingsovereenkomst. Ook wil je natuurlijk weten of je recht hebt op een WW-uitkering en of je aanspraak kunt maken op een ontslagvergoeding. Wie weet is het zoeken van hulp bij transitievergoeding een logische vervolgstap. Hieronder een aantal korte samenvattingen van jouw rechten als arbeider.

Onderteken nog niks

Als je ontslag neemt bij je werk dan sluit je een vaststellingsovereenkomst vast samen met je werkgever. Dit wordt vaak afgekort met VSO. Bij een dergelijke overeenkomst stem je dus zelf in met je ontslagt. Met het afsluiten van een VSO kun je een juridische procedure voorkomen. Maar onderteken een VSO niet direct. Ga ook niet zelf onderhandelen maar neem contact op met een arbeidsrechtjurist. Die geven vaak snel juridisch advies in begrijpbare taal. Je kan eventueel in beroep gaan als je het niet eens bent met de VSO.

Onderteken nog niks

Ziekte en herroeping

Als je ziek bent wordt er extra voorzichtig gedaan met de VSO. Tijdens de eerste twee jaar van je ziekte mag je werkgever je bijvoorbeeld niet ontslaan. Ook is je werkgever verantwoordelijk voor re-integratie.

Mocht je nou spijt hebben van het ondertekenen van je VSO dan heb je meestal nog twee weken om deze te ontbinden. Soms heb je zelfs drie weken. Als je over je VSO wilt onderhandelen is het handig om een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is. Hierdoor weet je zeker dat je goed zit en dat je krijgt waar je recht op hebt.

Dreigend ontslag

Ook als er een ontslag dreigt aan te komen, kan zo’n jurist je snel duidelijkheid geven. Je werkgever kan je namelijk niet zomaar ontslaan. Hij of zij heeft een rechtsgeldige ontslagreden nodig. Ook moet je werkgever een ontslagprocedure starten bij het UWV of de kantonrechter. Dat proberen werkgevers nog wel eens te voorkomen door een dienstverband te beëindigen met wederzijds goedvinden, door bijvoorbeeld zo’n vaststellingsovereenkomst waar niet aan jouw recht wordt voldaan. Of je werkgever vraagt om schriftelijk in te stemmen.

Werkloosheidsuitkering

Als je geheel of gedeeltelijk werkloosheid bent of wordt, dan kan je een WW-uitkering aanvragen. Dit is eigenlijk gemaakt om mensen op te vangen als ze tussen 2 banen zitten. Een WW-uitkering heeft geen invloed op het ouderschapsverlof en ook kan je een eigen bedrijf beginnen met een WW-uitkering. Voor het ontvangen van een WW-uitkering moet de reden van ontslag wel bij je werkgever liggen. Daarom moet je dus goed checken of je VSO hierop is afgestemd. Er zijn wel een aantal eisen waar je aan moet voldoen voor deze uitkering, zoals dat je weer direct beschikbaar bent voor betaald werken. Dat je niet zelf ontslag hebt genomen, en dat je minimaal 5 uur per week aan werk verliest.

Het is dus belangrijk om een vaststellingsovereenkomst laten checken voordat je vertrekt bij je oude baan. Zorg dat je de juiste juridische hulp inschakelt zodat je krijgt waar je recht op hebt. Zij kunnen jou ook vertellen of alles eerlijk gaat en zo niet, wat je daaraan kan doen. Het is begrijpelijk dat dit een emotionele en onzekere tijd is, maar laat je niet zomaar uit het veld slaan. Ook jij hebt ontslagrechten.