Selecteer een pagina

Wat doet een ondernemingsrecht advocaat precies? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen als ze op zoek gaan naar een geschikte advocaat. Op juridisch gebied zijn er enorm veel verschillende takken. Hierdoor moeten advocaten ontzettend veelzijdig en kundig zijn. We kunnen echter niet verwachten dat zij ware alleskunners zijn. Het is vrijwel onmogelijk om bij ieder rechtsgebied even veel kennis en ervaring op te doen. Daarom specialiseren veel advocaten zich in een specifiek rechtsgebied. Het ondernemingsrecht is daar één van. Maar wat houdt deze specialisme precies in en wat kun je verwachten van ondernemingsrecht advocaten?

Wat verstaan we onder het ondernemingsrecht?

Een ondernemingsrecht advocaat is ontzettend kundig in alle zaken die met ondernemen te maken hebben. Dit rechtsgebied is ontzettend divers, waardoor de advocaat een breed arsenaal aan taken moet volbrengen. Dat vraagt om veel kennis en ervaring. Mensen die te maken krijgen met het ondernemingsrecht zijn meestal de starters van een eenmanszaak, een V.O.F, maar ook grote ondernemingen, multinationals en beursgenoteerde bedrijven. Een ondernemingsrecht advocaat kan adviseren en (juridische) stappen ondernemen waar nodig.

De grootste taak van een ondernemingsrecht advocaat is het adviseren van ondernemers. Hij zorgt er voor dat alles legaal verloopt. Bovendien kan hij uitleg geven als er twijfel is over illegale praktijken en kan hij/zij meer vertellen over het mededingingsrecht.

Kleine ondernemers krijgen vrijwel nooit te maken met een ondernemingsrecht advocaat. De reden hiervoor is dat de kosten baten analyse niet even positief uitpakt. Vooral eigenaren van grote bedrijven hebben baat bij een vaste advocaat. Een advocaat om advies te winnen en om zaken juridisch af te handelen. Bij multinationals is het verstandig om meerdere advocaten vast in te huren. Zo is er altijd een advocaat aanwezig om het bedrijf te woord te staan en dringende vragen te beantwoorden.

ondernemingsrecht advocaat

Wat zijn de taken van een ondernemingsrecht advocaat?

Een ondernemingsrecht advocaat moet meerdere taken vervullen. Als je er over nadenkt om een advocaat in te schakelen, is het noodzakelijk dat je weet wat je van hun diensten kunt verwachten en wat dit kan betekenen voor jouw bedrijf. Daarom sommen wij de taken van een advocaat ondernemingsrecht voor jou op:

  • Het opstellen, beoordelen en onderhandelen over contracten.
  • Denk je aan fusering of herstructurering van het bedrijf? Een ondernemingsrecht kan jou adviseren en helpen bij het proces.
  • Is er geschil opgetreden tussen aandeelhouders en de bestuurder van het bedrijf? Dan kan de ondernemingsrecht advocaat optreden als derde partij en het conflict in goede banen lijden.
  • Hij/zij kan adviseren bij zaken over het mededingingsrecht.

Waarom kiezen voor een advocaat ondernemingsrecht?

Als eigenaar van een groot bedrijf kom je waarschijnlijk dikwijls voor juridische situaties te staan. Vaak beschik je zelf over onvoldoende kennis om jouw standpunt te verdedigen of voor de belangen van het bedrijf op te komen. Bovendien kan het voorkomen dat je onverhoopt akkoord gaat met dingen die niet overeenkomen met de Nederlandse wet, simpelweg door onwetendheid. Illegale praktijken binnen een bedrijf zijn natuurlijk niet wenselijk. Als je werkt met een groot bedrijf is het verstandig om een nauwe samenwerking met een ondernemingsrecht advocaat aan te gaan. Hij/zij kan advies geven en precies vertellen met welke wetten je rekening moet houden en hoe je voor de belangen van jouw bedrijf op kunt komen.