Selecteer een pagina

Trouwen is voor veel mensen één van de mooiste dagen uit hun leven. Helaas blijft het geluk niet altijd duren en eindigt zo’n 40 procent van de gesloten huwelijken in een scheiding. In het afgelopen jaar werden in Nederland 30.041 huwelijken ontbonden door echtscheiding. Op het moment dat je gaat scheiden komt er veel op je af. Hoe regel je alles, hoe moet het met de kinderen en wat zijn de financiële en fiscale gevolgen. Een hoop vragen waarmee een scheidingsadvocaat je kan helpen. Ook een scheidingsmediator staat gereed om je te helpen met zulke zaken. Wat is het dan het verschil tussen een advocaat en een mediator?

Wanneer schakel je een advocaat in?

Wanneer je in Nederland een echtscheiding wilt aanvragen moet je in elk geval aankloppen bij een advocaat. Dat is in Nederland zo geregeld. Alleen de advocaat kan de scheiding aanvragen bij de rechter. Uit elkaar gaan heeft soms grote gevolgen en lang niet alle echtgenoten kunnen goed met deze druk omgaan. Dat kan zogenaamde vechtscheidingen veroorzaken. Wanneer je verwikkeld raakt in een vechtscheiding betekent dat, dat er geen overleg meer mogelijk is tussen beide partijen. Op zo’n moment schakel je een advocaat in. Deze echtscheidingsadvocaat is op dat moment partijdig, wat wil zeggen dat hij alleen diegene verdedigt die hem heeft ingeschakeld. Op het moment dat je uit elkaar wil gaan neem zowel jijzelf als je partner een advocaat in de arm. De advocaten van beide partijen gaan vervolgens met elkaar in overleg om bepaalde zaken op te lossen. Lukt dit niet dan vraagt de advocaat namens jou de scheiding aan bij de rechter.

Wat doet een mediator dan?

Gelukkig eindigen niet alle huwelijken in vechtscheidingen. In heel veel gevallen gaan partners wel uit elkaar maar proberen alles samen zo goed mogelijk te regelen. Wanneer je nog goed kunt omgaan met je voormalige partner, dan kun je ervoor kiezen om samen naar een scheidingsmediator te gaan. Het grote verschil met een advocaat is dat de mediator met beide partijen samen in overleg gaat en probeert alle zaken zo goed mogelijk af te ronden. Mediators zijn dus niet partijdig. Ze gaan met beide partners om tafel zitten en proberen problemen samen op te lossen. Wanneer dit toch niet lukt, bieden ze beide partijen handvatten om tot de best mogelijke oplossing te komen. Alle gemaakte afspraken worden vervolgens vastgelegd in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Als dit convenant door beide partijen wordt ondertekend regelt de mediator de verdere scheiding. Deze verloopt wel via een rechter maar je hoeft niet aanwezig te zijn op een zitting. Een scheiding via een mediator verloopt vaak niet alleen gemakkelijker maar ook veel sneller dan via een echtscheidingsadvocaat.

Contact met een mediator leggen

Ben je verwikkeld in een echtscheiding en hebben jullie hulp van een mediator nodig? Dan kun je in veel verschillende plaatsen in Nederland terecht. We noemen hier even Mediator Leiden, maar natuurlijk kun je ook in andere plaatsen bij mediators terecht. Bijvoorbeeld Mediator Den Haag.