Selecteer een pagina

Je baan verliezen heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor je financiële situatie. Het levert ook nog eens enorm veel verschillende emoties op. Misschien ben je boos, voel je je angst of zelfs wanhopig en kan je daardoor niet meer de juiste beslissingen nemen. Daarom is het belangrijk om bij een ontslag eerst de rust te nemen om een aantal dingen uit te zoeken. Ook bij ontslag beschik je namelijk nog steeds over een aantal rechten. Lees je goed in en onderteken nooit officiële documenten voordat je deze geraadpleegd hebt. Maar wat zijn nu precies je rechten bij ontslag? En heeft het zin om een ontslag advocaat raad te plegen?

Ontslagvergoeding

In sommige gevallen behoud je het recht op een ontslagvergoeding. Bijvoorbeeld wanneer je wordt ontslagen buiten jouw eigen schuld om. In dat geval mag je een ontslagvergoeding aan de werkgever vragen. En is hij ook verplicht om deze uit te keren. Bedenk wel goed dat dit niet geldt wanneer je door eigen schuld ontslagen wordt. Houd er tevens rekening mee dat je ook over een ontslagvergoeding gewoon belasting moet betalen. Wanneer deze dus relatief hoog is, zal dit tevens kunnen betekenen dat je dat jaar ineens enorm veel belasting terug moet betalen. Bespreek deze mogelijkheid daarom altijd goed met een financieel adviseur of advocaat, zodat je zeker weet dat het voor jou de juiste optie is.

Bekijk goed waar je op kunt besparen

Wanneer je ontslagen wordt is de kans groot dat je het voorlopig met (veel) minder inkomen moet doen. Hierdoor is het belangrijk om je huishoudboekje er direct bij te pakken en te bekijken waar je op kunt besparen. Geef niet meer uit dan er straks binnen komt om vervelende financiële gevolgen in de toekomst te voorkomen. Heb je een goed gevulde spaarrekening? Dan kun je deze eventueel ook gebruiken om even van te leven, totdat je weer over een goed inkomen beschikt.

Controleer of je recht hebt op een uitkering

Wanneer je wordt ontslagen door eigen schuld is de kans klein dat je recht hebt op een uitkering. Toch zijn er wel een aantal situaties waarbij dit wel degelijk mogelijk is. Bijvoorbeeld bij ontslag met wederzijds goedvinden. Je hebt geen recht op een uitkering als je op staande voet wordt ontslagen of tegen een onterecht ontslag geen stappen onderneemt. In dat geval legt het UWV de schuld bij jou en heb je geen recht meer op financiële ondersteuning. Je komt dan wel mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

Hou er rekening mee dat – zelfs als je recht hebt op een WW-uitkering – dit inkomen veel lager zal zijn dan je laatstverdiende loon. Bovendien duurt een WW-uitkering slechts enkele maanden tot jaren. Dit is afhankelijk van de tijd dat je gewerkt hebt. Dit is dan ook zeker geen oplossing voor de lange termijn. Je zal dus weer snel moeten solliciteren om straks weer over een goed inkomen te beschikken. Solliciteren is tevens verplicht om je WW-uitkering te behouden.

Vraag (indien mogelijk) extra toeslagen aan

Omdat je (tijdelijk) over een lager inkomen beschikt is het soms mogelijk om voor meerdere toeslagen in aanmerking te komen. Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk na je ontslag aanvraagt, zodat je geen extra inkomsten misloopt. Let wel op de kinderopvangtoeslag. Als je geen werk meer hebt, heb je hier ook geen recht meer op. Vaak geldt nog wel dat je je kinderen de eerste drie maanden na je ontslag kunt brengen. De toeslag wordt niet automatisch stopgezet, dit moet je zelf doen.