Selecteer een pagina

Als (zelfstandig) ondernemer wil je er natuurlijk nooit aan denken dat een klant zijn factuur niet voldoet. Helaas komt dit eigenlijk altijd wel een keer voor. Dit kan enorm veel stress opleveren. Zeker wanneer je veel tijd en moeite in een klus hebt geïnvesteerd en je vervolgens spreekwoordelijk naar je geld kan fluiten. Wanneer het om grote bedragen gaat kan het zelfs problemen opleveren voor je eigen financiële situatie en kan zelfs het bestaan van je bedrijf in gevaar komen. Dan kun je een incassobureau inschakelen. Maar wat houdt dit precies in? En wat zijn de voordelen?

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is speciaal opgericht voor bedrijven en ondernemers. Zij doen er alles aan om rekeningen betaald te krijgen. Zelfs als er vrijwel geen contact met de klant meer mogelijk is. Ze beginnen bijvoorbeeld met het sturen van aanmaningen en proberen contact te leggen met de wanbetaler. Als dit allemaal niet uithaalt, kunnen ze ook samen met jou de mogelijkheid onderzoeken om een deurwaarder in te schakelen en het rechtssysteem aan te spreken.

Simpel gezegd heeft iedereen die werkzaamheden verricht ook recht op uitbetaling. Wanneer dit niet gebeurt, is dit in strijd met de Nederlandse wetgeving. Het moet echter wel rendabel blijven. Voor kleine facturen zal een incassobureau zelden overgaan tot het inschakelen van een deurwaarder. Simpelweg omdat de kosten die je zelf maakt te hoog zijn voor het terughalen van een klein bedrag. Het is daarom wel belangrijk om realistisch te blijven. Wat is het je waard om deze rekening toch te laten betalen?

Wat is een incassobureau

Relatie met de klant

Voordat je een incassobureau inschakelt is het belangrijk om eerst de impact van deze beslissing te onderzoeken. Het enige nadeel van en incassobedrijf is dat dit relatie met je klant enorm in het geding kan brengen. Bedenk dus eerst goed hoeveel deze klant van waarde is voor jouw bedrijf en hoever je op hem of haar druk wil uitoefenen.

Bovendien schakel je nooit direct een incassobureau in. Probeer het betalen van de openstaande facturen eerst op te lossen met de klant. Leg contact en houd je mening voor je. Zo kun je de relatie met je klant waarborgen. Als dit allemaal niets uithaalt is het inschakelen van een incassobureau waarschijnlijk nog de laatste optie.

Voordelen van een incassobureau

Maar wat zijn nu precies de voordelen als je een incassobureau inschakelt?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat een brief van een incassobureau vaak veel meer indruk maakt dan een brief van het bedrijf zelf. Het brengt vaak een schrikreactie teweeg. Contact met een incassobureau is vaak dan ook al genoeg om de wanbetaler te laten betalen. In de meeste gevallen zijn verdere stappen dan ook helemaal niet meer nodig.

Bovendien kan een incassobureau de situatie veel beter beoordelen en oplossingsgericht te werk gaan. Deze staat geheel objectief in de situatie en kan hierdoor beter handelen. Jij zal met al je emoties waarschijnlijk minder goed in staat zijn om op de juiste manier contact te leggen. Een onafhankelijk persoon is hier beter toe in staat. Een incassobureau kan dan ook fungeren als bemiddelaar, zodat er wellicht een betalingsregeling kan worden voorgesteld.