Selecteer een pagina

Als je niet of slecht betalende klanten hebt kan dit een enorme weerslag hebben op het functioneren van jouw bedrijf. Je mist niet alleen inkomsten, maar je kunt de tijd die je in het werk voor deze klant hebt gestoken ook niet meer terug vorderen. Daardoor zit je in een lastig parket. Want hoe zorg je ervoor dat je klanten alsnog betalen?

Zodra je diensten verleent of producten verkoopt is het jouw recht om hier een vergoeding voor te vragen. Wanneer dit vooraf besproken is en er alsnog niet betaald wordt, mag je dan ook juridische stappen ondernemen om dit bedrag alsnog vergoed te krijgen. Dit geldt zowel voor kleine bedragen als voor hele grote aantallen. Je bent bij een incassobureau altijd welkom. Ook als zzp’er. Veel incassobureaus werken tegenwoordig volgens een ‘no cure no pay’ principe. Wanneer zij er niet voor kunnen zorgen dat het bedrag wordt betaald, hoef je dan ook geen vergoeding te betalen. Overweeg jij om een incassobureau in te schakelen? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Wanneer je een incassobureau inschakelt is per persoon verschillend. De meeste bedrijven wachten hier helaas te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans op succes zal zijn. Daarom adviseren de meeste vakmensen om zeker niet langer dan 90 dagen te wachten. Hierbij is het wettelijke betalingstermijn van dertig dagen rijkelijk verstreken en is er genoeg kans geweest om contact met de klant te leggen en alsnog samen een compromis te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is, is het verstandig om juridische stappen te ondernemen.

Veel zzp’ers vinden het lastig om deze stap te nemen. Ze zijn bang dat het inschakelen van een incassobureau tevens het contact met de klant zal schaden. Bedenk echter goed of een klant die geen betalingen doet ook daadwerkelijk een goede klant is. Wil je deze wel binnen je bedrijf houden? In de meeste gevallen is een incassobureau inschakelen dan ook de beste optie.

Kies je voor een incassobureau of een incasso advocaat?

Wanneer je juridische stappen wilt ondernemen beschik je over twee verschillende keuzes: een incassobureau of een incasso advocaat. Het grootste verschil tussen deze twee is de slagingskans. Een incasso advocaat heeft doorgaans meer kennis en beschikt over voldoende middelen om zijn wil door te voeren. Hierdoor is de slagingskans vele malen groter dan wanneer je voor een incassobureau kiest. Hou er wel rekening mee dat hier ook een ander prijskaartje aan hangt. Zeker wanneer je voor relatief kleine bedragen juridische stappen onderneemt, kan het financieel aantrekkelijker zijn om voor een incassobureau te kiezen.

Als je kiest voor een incassobureau of een incasso advocaat is het belangrijk om op de  betaling te letten. Er zijn in principe twee verschillende manieren om te betalen. Er zijn incassobureaus die met een uurtarief werken, maar ook bureaus die enkel om een betaling vragen wanneer ze daadwerkelijk een oplossing hebben gevonden voor het probleem. Dit wordt ook wel de zogenaamde ‘no cure no pay’ principe genoemd. Het grootste voordeel hiervan is dat je zeker weet dat je ook daadwerkelijk krijgt waar je recht op hebt. Zo hoef je nooit te betalen wanneer het probleem nog steeds niet is opgelost. Dat houdt het incassobureau scherp en zorgt ervoor dat jij nooit teveel betaalt. Win-win.