Selecteer een pagina

Ben je op zoek naar een goede advocaat? En weet je niet zo goed waar je moet beginnen tijdens jouw zoektocht? Wij geven je een aantal handige tips!

Hoe vind je eigenlijk een goede advocaat? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Logischerwijs maak je niet dagelijks gebruik van advocatendiensten. Meestal komt dit slechts één of hooguit twee keer in je leven voor. Meestal is de oorzaak niet prettig en zit je hoofd al te vol om ook nog een uitgebreide zoektocht aan te gaan. Een advocaat zoeken is immers geen alledaagse bezigheid. Daarom geven we je in dit artikel een aantal handige tips en richtlijnen om de zoektocht voorspoedig te laten verlopen. Een goede advocaat vinden doe je zó!

Voor welke advocaat moet ik kiezen?

Laten we eerlijk wezen: er zijn tegenwoordig talloze advocaten online te vinden. Het aanbod is zelf zo groot dat het gemakkelijk is om compleet overweldigd te raken. Als je online research doet zal je merken dat de meeste websites nietszeggend zijn. Bijna ieder advocatenkantoor schrijft zich dezelfde eigenschappen toe: ‘betrouwbaar’, ‘deskundig’, ‘gevoelig’, ‘ervaren’, zijn enkele profilerende schetsen van bekende advocatenkantoren. Dat klinkt allemaal heel goed natuurlijk, maar zegt je eigenlijk nog steeds niet. Hoe groot is immers de kans dat een onervaren advocaat dit eerlijk zal vermelden op zijn website? Met enkel het lezen van websites kan je daarom ook geen definitieve keuze maken. Wij raden aan om meerdere advocaten met elkaar te vergelijken op de volgende thema’s:

  • Hoe is de prijs-kwaliteitsverhouding? Is het betaalbaar en ontvang je ook de kwaliteit die je voor deze prijs mag verwachten?
  • Hoe complex is jouw hulpvraag? Is er sprake van een alledaags probleem of iets wat niet zo vaak voorkomt? Dit is belangrijk voor de deskundigheid van een advocaat en zijn/haar ervaring.
  • Lees de referenties van verschillende advocatenkantoren online. Dankzij de wondere wereld van het wijde web is het tegenwoordig mogelijk om de ervaring van andere cliënten te lezen. Zo weet je ongeveer waar je aan toe bent als je voor de advocaat in kwestie kiest.

Nadat je enkele advocaten hebt geselecteerd is het belangrijk om afspraken te maken. Praten kost vaak niks en bied je de mogelijkheid om de ‘klik’ tussen beide partijen te ontdekken. Een juridisch proces levert vaak veel stress op. Daarom is het belangrijk dat je op iemand kunt bouwen die je een goed gevoel geeft. Een fijne gemoedsrust. Daarbij is een klik van groot belang.

welke advocaat kiezen

Let op het rechtsgebied

Een advocaat is een advocaat, dat is een stelling waarbij veel mensen instemmend knikken. Toch is deze stelling onjuist. Vrijwel iedere advocaat is gespecialiseerd in een specifiek rechtsgebied. Het juridische systeem is zó complex dat het bijna onmogelijk is om van alle gebieden even veel ervaring en kennis te hebben. Vaak richten ze zich dan ook op een specifieke tak. Ga na onder welk rechtsgebied jouw casus valt en zoek naar een advocaat die kennis en ervaring heeft in deze zaken. Zo vind je een advocaat die – voor jou- het onderste uit de kan haalt.

juiste advocaat vinden