Selecteer een pagina

Het inschakelen van een advocaat is soms onvermijdelijk. Toch is niet iedereen in staat om de advocatenkosten uit eigen zak te betalen. Dit terwijl deze flink in de papieren kunnen lopen. Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen waar je gebruik van kunt maken.

Voor veel mensen zijn de kosten voor een advocaat veel te hoog. Hierdoor zullen zij problemen op een andere manier proberen op te lossen, waardoor er niet voldoende voor hun eigen belangen wordt opgekomen. Zonde, want er zijn enorm veel oplossingen te bedenken waardoor het wel degelijk mogelijk is om een advocaat in te schakelen. Zelfs wanneer je slechts over een beperkt budget beschikt. Zo komen sommige mensen in aanmerking voor een bijdrage van de overheid en behoort een lening afsluiten ook tot de mogelijkheden. Maar hoe weet je wat de beste keuze is? En hoe pak je dit zo verstandig mogelijk aan? Dat leggen we uit in dit artikel.

Kom ik in aanmerking voor bijstand?

Als het voor jou niet mogelijk is om de kosten van een advocaat te betalen, kom je wellicht wel in aanmerking voor een bijdrage van de overheid. Dit wordt ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Hierbij wordt er ook wel eens gesproken van een pro-deo advocaat.

Of je in aanmerking komt voor een bijdrage van de overheid is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Als je in aanmerking komt, zal de overheid hoogstwaarschijnlijk alle advocaatkosten betalen. Zelf moet je wellicht nog wel een eigen bijdrage betalen, maar deze valt relatief in het niet bij de kosten die de overheid vergoedt. Hoe hoog je eigen bijdrage is, is afhankelijk van je inkomen en de gezinssamenstelling. Als je in aanmerking komt voor een vergoeding, zal de advocaat dit waarschijnlijk voor je kunnen aanvragen en jou hier verder over informeren.

Advocatenkosten betalen

Geen recht op vergoeding?

Is je inkomen te hoog, waardoor je geen recht hebt op een vergoeding? Maar is het wellicht nog steeds niet mogelijk om de advocaatkosten direct uit eigen zak te betalen? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een lening af te sluiten. Wil je geld lenen bij Overstappen.nl? Bekijk dan eerst wat de verschillende mogelijkheden zijn en of dit financieel aantrekkelijk genoeg is. Dit hangt uiteraard ook af van de zaak waar je een advocaat voor nodig hebt. Bij een discussie tussen jou en je werkgever kan het bijvoorbeeld ook voorkomen dat de advocaatkosten door de andere partij worden betaald, indien je de zaak wint. In dat geval is een lening afsluiten zeker aantrekkelijk.

Daarnaast maken sommige advocaten ook gebruik van een financiering voor advocaatkosten. Hierbij is het bijvoorbeeld mogelijk om de kosten gespreid te betalen. Bovendien is het verstandig om een kostenbatenanalyse te maken. Een advocaat kan voor jou een inschatting maken hoe groot de kans is dat je de zaak zal winnen. Zo weet je precies of de mogelijke kosten de moeite waard zijn. Uiteraard gaat niet alles om winnen of het verdienen van geld, maar ook om een stukje rechtvaardigheid. Bedenk daarom goed of het inschakelen van een advocaat de beste oplossing is in jouw situatie.