Selecteer een pagina

Veel jonge advocaten komen van school met één grote droom: het starten van een eigen advocatenkantoor. Natuurlijk is dit niet iets waar te licht over nagedacht mag worden. In Nederland kennen we talloze bekende advocatenkantoren die er jaren over gedaan hebben om genoeg naamsbekendheid te vergaren. Het succes van een advocatenkantoor hangt dan ook van meerdere factoren af. Als je de ambitie hebt om een eigen kantoor te starten, kan je met een passend bedrijfsadvies en een gezonde dosis moed al een heel eind komen. Maar hoe zorg je voor een succesvolle start? Wij geven een aantal handige businesstips!

Kom met een duidelijke strategie

Natuurlijk kan je wel met hele mooie plannen in je hoofd zitten, maar dit moet ook werkelijkheid gaan worden. Daarvoor is een duidelijke visie en strategie nodig. Hierbij moet je jezelf enkele essentiële vragen stellen. Waar zijn wij goed in, hoe onderscheiden wij ons van de massa, wat willen we uiteindelijk bereiken, welke middelen hebben we hiervoor nodig? Pas als je deze vragen zorgvuldig kunt beantwoorden, beschik je over de juiste visie om jouw plannen door te zetten. Je zal niet het enige advocatenkantoor in Nederland zijn. Daarom is het belangrijk om jezelf te onderscheiden en zo van meer aanzien te genieten. Hierdoor kan je een strategisch plan opzetten en een vliegende start maken.

Kom met een duidelijke strategie

Breng je sterke en zwakke punten in kaart

Beginnende ondernemers zijn vaak heel bevlogen en dromen weg met hun eigen ideeën. Hierbij is het echter wel belangrijk dat ze met beide voeten op de grond blijven staan. Dat is voor advocaten niet anders. Gelukkig hebben advocaten op dit gebied wel een streepje voor, want zij kunnen als geen ander hun eigen sterke en zwakke punten in kaart brengen. Dit is immers nodig om het vak uit te voeren. Door al jouw sterke en zwakke punten op papier te zetten, weet je wat je moet uitbesteden of waar je misschien nog wel wat training in kunt gebruiken. Ben je bijvoorbeeld minder goed in het administratieve gedeelte van een eigen kantoor, maar wel weer heel bedreven in het binnenhalen van cliënten? Maak dit dan ook duidelijk en schakel tijdig hulp in. Met een team van specialisten om je heen, versterk je je netwerk en voorkom je problemen in de toekomst.

Communication is key!

Wellicht start je jouw advocatenkantoor met een team van andere gedreven (jonge) advocaten. Dat kunnen de perfecte ingrediënten voor een succesvol avontuur zijn. Toch is het wel belangrijk om goed te blijven communiceren. Zeker als dit avontuur voor jullie allemaal een nieuw begin is, kunnen misverstanden al snel ontstaan. Daarom is het belangrijk om ook professionals in te schakelen bij het opzetten van het kantoor. Met een bedrijfsadvies in Assen neem jij al een aantal zorgen weg. Het is een enorme verrijking voor het kantoor om enkel te focussen op dat waar je goed in bent. Je hoeft immers niet alles te kunnen. Dat wordt niet van jou verwacht en ook niet van je collega’s. Zorg daarom voor een netwerk van wijzen en onthoud: communication is key!