Je werkt nu al een geruime tijd voor hetzelfde bedrijf en je hebt het prima naar je zin. Plotseling komt daar je baas met vreselijk nieuws: het contract loopt af en wordt helaas ook niet meer verlengd. Dit komt voor de meeste mensen als een donderslag bij heldere hemel. Het komt hard aan, zeker wanneer je het enorm naar je zin had. Helaas is dit iets wat zeker nu in de coronatijd veel gebeurt. Hierbij is het voor een werkgever gemakkelijker om een contract niet te verlengen dan om iemand met een vast contract buiten spel te zetten. Enkel om het bedrijf financieel wat meer lucht te geven. Bij het niet verlengen van een tijdelijk contract hoeft namelijk geen reden gegeven worden. Dit terwijl dit bij een vast contract wél verplicht is.
Loopt jouw contract binnenkort af en weet je sinds kort dat deze niet verlengd wordt? Dan wil je natuurlijk weten waar je recht op hebt en welke stappen je nu moet nemen. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.
Begin direct met solliciteren
De coronatijd is niet de meest gunstige tijd om op zoek te zijn naar een baan. Dat zal iedereen beamen. Toch betekent dit niet dat er geen banen te vinden zijn. Zeker in bepaalde sectoren is er nog altijd veel vraag naar nieuw personeel. Begin daarom na het krijgen van het nieuws direct met solliciteren. Zoek de verzekering vacatures door, schrijf je in op LinkedIn en probeer zo meer mensen te bereiken, enzovoorts.
Bespreek daarnaast ook het aflopen van je contract met de directe omgeving. Misschien is er wel iemand binnen je directe kring die je aan een baan kan helpen of weet waar ze mensen zoeken. Zo vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.
Ziekmelden na niet verlengen van contract
Na het niet verlengen van het contract of bij ontslag komt het dikwijls voor dat de relatie tussen de werkgever en de werknemer dusdanig verstoord is dat er een ziekmelding wordt gedaan. Bekijk daarom eerst in hoeverre jij verwacht nog gewoon te kunnen werken met je werkgever. Wanneer je nog een aantal vakantiedagen tegoed hebt, kan je er op dat moment bijvoorbeeld ook voor kiezen om deze eerder op te nemen en zo sneller te stoppen met werken. Sommige mensen kiezen er ook voor om zich dus ziek te melden. Het is niet aan de werkgever om hier een oordeel over te vellen. Wel kunnen ze ervoor kiezen om het niet verlengen van het contract ter sprake te brengen bij de bedrijfsarts. Deze kan hier vervolgens een oordeel over doen.
Bespreek zelf ook de gevolgen van doorwerken met de bedrijfsarts. Wanneer dit mentaal gezien niet verstandig is, dan kan hij inderdaad het advies geven om tijdelijk in de ziektewet te gaan.
Ontslag aan het UWV doorgeven
Na het beëindigen van het contract wordt de situatie aan het UWV doorgegeven. Je bent als werknemer in staat om ongeveer een week na het beëindigen van het contract een uitkering aan te vragen. Ook als je al druk in het sollicitatieproces zit, adviseren wij om dit wel te doen. Je kunt de uitkering weer eenvoudig opzeggen, maar zo voorkom je wel de nodige financiële problemen.
De duur van een WW-uitkering hangt volkomen af van het aantal gewerkte jaren. Tijdens de WW-uitkering beschik je over een sollicitatieplicht. Als je hier niet aan voldoet dan kan de uitkering teruggevorderd en stopgezet worden.