Selecteer een pagina

Eindelijk is het moment daar. Na heel wat jaren studeren ben je uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek op een echt advocatenkantoor. Dit is waar je al die jaren zo hard voor hebt gewerkt. En hierbij geldt: de eerste indruk is goud waard. Zorg er daarom voor dat je jezelf niet alleen goed voorbereid op de vragen die gesteld gaan worden, maar dat je ook je outfit eens goed onder de loep neemt. Als je betrouwbaar en professioneel overkomt, sta je direct een streepje voor. In dit artikel zetten we 5 musthaves op een rijtje voor de perfecte sollicitatieoutfit.

1. Neem een tas mee

Het zal je nog verbazen hoeveel spullen je mee moet zeulen tijdens zo’n eerste gesprek. Daarom is het niet alleen voor ruimtegebrek, maar ook een meer zakelijkere uitstraling belangrijk dat je een tas meeneemt. Voor de mannen kan dit wellicht vreemd klinken. Een tas, dat is toch niets voor jou? Gelukkig biedt een stoere en zakelijke schoudertas heren dan de uitkomst. Genoeg opbergruimte om al de benodigdheden in te vervoeren en je mag er ook nog eens zeker mee gezien worden.

2. Goede schoenen

Schoenen zijn misschien wel het laatste waar je aan denkt als je een sollicitatiegesprek gaat voeren. Toch zijn deze wel degelijk belangrijk. Deze maken jouw outfit compleet. Het zijn immers de accessoires die van belang zijn. Met de juiste schoenen loop jij vol zelfvertrouwen het kantoor binnen. Hier ben je dan. Klaar om jouw droombaan te bemachtigen.

3. Veilige kleuren

Bij het kiezen van de juiste outfit is het vooral belangrijk om op de kleur te letten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de mens anders reageert op bepaalde kleuren. De kleur die je draagt is dus van enorme invloed op de wijze waarop jouw toekomstige baas je ziet. Ga bij voorkeur voor veilige kleuren. Kleuren die altijd in de smaak vallen en vermijd te drukke en felle kleuren. Die zijn misschien goed bij een creatief bureau, maar niet bij een zakelijke setting zoals een advocatenkantoor.

Veilige kleuren zijn voornamelijk zwart, grijs en donkerblauw. Ook groen, beige en donkerrood kunnen eventueel gebruikt worden, maar dan toon je wel wat meer lef dan andere sollicitanten zullen doen.

4. Bijbehorend jasje

Maak nu niet de fout om je outfit prachtig te stylen en vervolgens met een winterjas aan binnen te komen. Hoe koud het ook mag zijn, draag nooit een winterjas op een net pak. Investeer in een mooie blazer. Dat geeft niet alleen extra warmte, maar staat ook nog eens heel stijlvol. Draag liever wat extra laagjes dan een dikke jas. Anders loop je het risico dat je de stijlvolle look in gevaar brengt.

5. Wel of geen stropdas?

Voor de mannelijke sollicitanten is dit een terugkerende discussie. Want draag je nu wel of geen stropdas onder je pak? Vroeger was het voor mannen heel normaal om overal een stropdas te dragen. Inmiddels is de cultuur echter een stuk informeler geworden. De meeste advocaten dragen zeker in de setting van het kantoor dan ook geen stropdas meer. Dit hoef je dan ook zeker niet te doen wanneer je op gesprek komt.