Als je een huis koopt, krijg je bij de notaris een eigendomsakte. Hiermee kan je aantonen dat jij het huis in bezit hebt. Bij een appartement wat je koopt is dit precies hetzelfde. Maar omdat een appartement in een gebouw zit waarvoor al de eigenaren een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen, krijg je ook te maken met een splitsingsakte.
Omdat het vaak onduidelijk is wanneer je een splitsingsakte gebruikt is het verstandig om te kijken of het in elke situatie noodzakelijk is. Bekijk hier waar een splitsingsakte voor nodig is. Daarnaast is het goed om te weten wat het voordeel van een splitsingsakte is. Verder is het ook belangrijk om te weten dat een splitsingsakte ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt.
Waarom een splitsingsakte?
Dat een splitsingsakte noodzakelijk is in een hoop situaties is wel duidelijk. Maar waarom is er een splitsingsakte nodig? Je kan dit het beste beschrijven aan de hand van een appartementencomplex. Iedereen die in de appartementen woont is mede-eigenaar van het appartement. In het kadaster staat precies het oppervlak van het perceel en als eigenaar van het appartement is er dus niet een individu aansprakelijk voor het gebouw maar ben je als vereniging van alle eigenaren verantwoordelijk voor het hele gebouw.
Dat betekent in de praktijk dat de openbare ruimte zoals de lift, de hal, de tuin van iedereen zijn. Vandaar dat je met een splitsingsakte aangeeft dat je voor een deel eigenaar bent.
Voordelen van een splitsingsakte
Het grote voordeel is dat je met het gebruik van een splitsingsakte exact kan aangeven waar de verantwoordelijkheid ligt. Je individuele rechten van je appartement staan beschreven. Daarnaast is duidelijk aangegeven wat de gezamenlijke ruimte zijn. En verder is er sprake van een vereniging van eigenaren die de verantwoordelijkheid deelt. In het wetboek staat precies beschreven wat er in de akte moet staan maar het voordeel is dat je als eigenaar van een appartement weet waar je aan toe bent en wat er van je verwacht wordt.
Verantwoordelijkheden
Naast de voordelen die je hebt door de splitsingsakte zijn er ook een aantal verantwoordelijkheden die uit deze akte voortvloeien. Vaak wordt er in de akte verwezen naar het splitsingsreglement. Dit reglement geeft precies aan wat er verwacht wordt op het gebied van de financiële bijdrage aan de VvE. Er staat in wat je wel en niet mag doen binnen de regels die gelden voor de leden van de VvE.
Als het goed is, staat er ook in op welke manier de VvE is samengesteld en wanneer er eventuele verkiezing voor de leden van de VvE gehouden worden. De verantwoordelijkheid die je hebt, is ervoor zorgen dat je aan de zaken die genoemd worden in het splitsingsreglement voldoet. Voor meer informatie kun je de evenementen van VvE Belang bezoeken.