Selecteer een pagina

Ook als expat kun je te maken krijgen met (of het nodig hebben van) een settlement agreement. In het Nederlands ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd. In dit artikel bekijken we wat dit precies is en op welke manieren dit document jou als expat kan helpen.

Wat is een settlement agreement?

Laten we beginnen met wat een vaststellingsovereenkomst nu precies is, ofwel de explanation of a settlement agreement. Het gaat hierbij om een officieel document waarin afspraken staan over het beëindigen van een arbeidscontract. Dit is dus ook van toepassing op expats met een vaste aanstelling voor een bepaalde periode. Het gaat hierbij dus om het voortijdig ontbinden van deze overeenkomst. Denk hierbij aan een conflict tussen jou en je werkgever, maar ook een re-organisatie, fusie of gewoonweg een tekort aan werk.

De settlement agreement wordt opgesteld door de werkgever. Als beide partijen akkoord zijn met de inhoud wordt de overeenkomst ondertekend. Als werknemer (ook als expat) is het belangrijk om nooit zomaar te ondertekenen, maar altijd eerst te controleren of de voorwaarden eerlijk en gunstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wel of geen ontslagvergoeding en de hoogte hiervan
  • wel of geen vrijstelling van werk en de bijbehorende periode
  • wel of niet verstrekken van referenties/getuigenissen
  • wel of geen outplacement vergoeding

Wanneer is een settlement agreement van toepassing?

Er zijn meerdere scenario’s waarbij je als expat te maken kunt krijgen met een settlement agreement. Iets waarbij het extra belangrijk is om advies in de winnen van een expert, aangezien je wellicht minder bekend bent met de Nederlandse wet- en regelgeving, het moeilijker kan zijn om ander werk te vinden in Nederland, het zeer ingrijpende gevolgen kan hebben voor jezelf (en je gezin), en je wellicht de Nederlandse taal minder goed kent. Hieronder een aantal scenario’s.

Bedrijfseconomische redenen en reorganisaties

Een van de redenen voor een VSO-ontslag is op grond van bedrijfseconomisch belang. Het is een breed begrip, waarbij het gaat om bijvoorbeeld ontslagen vanwege bezuinigingen, een reorganisatie of een tekort aan werk. De settlement agreement kan enkel doorgaan op basis van wederzijds goedvinden en in dat geval is het betrekken van het UWV of een CAO niet nodig.

Verstoorde relatie

Het kan ook voorkomen (helaas gebeurt dit vaker dan we zouden willen) dat er een conflict ontstaat, waardoor een samenwerking eigenlijk niet meer mogelijk is. Dit kan leiden tot een gewenste beëindiging door één of beide partijen, en een settlement agreement kan in dit geval een uitweg bieden. Indien het onmogelijk is om er samen uit te komen, zal de kantonrechter erbij betrokken moeten worden.

Disfunctioneren

Een andere situatie, die vaak overlapt met eerder genoemde reden, is het disfunctioneren van een werknemer. Aldus volgens de werkgever, want vaak is de werknemer het hier niet mee eens. Disfunctioneren is echter lang niet altijd een gegronde reden voor ontslag en hier zitten erg veel vereisten aan verbonden. Een uitweg voor de werkgever kan dus een settlement agreement zijn. Hier kun je als expat werknemer wel of niet mee akkoord gaan, waarbij het verstandig is om via deskundige hulp de nodige wijzigingen aan te dragen. Het is belangrijk om de settlement agreement in geen geval zomaar te ondertekenen (of zelf ontslag te nemen), ongeacht de aanleiding.