Een advocaat is onmisbaar bij een echtscheiding. Bovendien is het in veel gevallen ook verplicht om een advocaat in te schakelen. Je kunt enkel scheiden zonder advocaat wanneer er geen minderjarige kinderen zijn en het enkel om een samenlevingscontract ging. Als ouders heb je de verantwoordelijkheid om het voor de kinderen zo goed mogelijk te regelen. Omdat een scheiding gegarandeerd samen zal gaan met emotie, is het belangrijk dat een onpartijdig iemand meekijkt. Je zou ook een scheidingsmediator kunnen inschakelen om samen in gesprek te gaan. Maar hoe gaat dit allemaal precies in zijn werk? Waar moet je rekening mee houden? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.
Samen één advocaat of een eigen?
Er zijn grofweg twee verschillende opties: samen één advocaat of ieder een eigen. Als je liever niet met ruzie uit elkaar wil gaan, dan is het goed om gewoon één advocaat af te spreken. Een onpartijdig iemand die samen met jullie de juridische kant van de zaak bekijkt. Je zou eventueel ook kunnen overwegen om samen één advocaat te nemen, maar de afspraken nog wel met een ander (onpartijdig) persoon door te nemen. Het voordeel van één advocaat is dat je zo tijdens de rechtszaak niet lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. Jullie zijn samen tot een overeenkomst gekomen om het huwelijk te ontbinden. Dat geeft meer rust. Zeker ook als er kinderen in het spel zijn.
Je kunt er ook voor kiezen om eerst gezamenlijk één advocaat te nemen. Een goede advocaat stelt jullie als het goed is gerust en weet beide partijen tegemoet te komen. Probeer er altijd eerst op deze manier uit te komen met je partner. Dit is ook de voordeligste optie. Als het dan nóg niet lukt, kun je altijd nog elk een eigen advocaat inschakelen.
Mediator of advocaat?
De scheiding mag enkel worden aangevraagd door een advocaat. Maar je mag er wel voor kiezen om de afspraken samen met een mediator vast te leggen. Veel mensen vinden dit prettiger, omdat de sfeer dan iets minder formeel is. Bovendien zijn mediators ervoor getraind om mensen te doorgronden en oplossingsgericht te werk te gaan.
Wil jij een mediator inschakelen? Onderzoek dan eerst hoeveel ervaring zij hebben met jonge gezinnen. Kunnen zij bijvoorbeeld een ouderschapsplan voorbeeld aanleveren en samen met jullie in gesprek gaan over een omgangsregeling? Je wil voor de kinderen alles goed geregeld hebben. Niet dat papa en mama alleen maar ruzie met elkaar maken en straks niet meer samen naar belangrijke afspraken van hun kind kunnen.
Wist je dat de meeste mediators tegenwoordig aangesloten zijn bij een advocatenkantoor? Zij hebben dus niet alleen verstand van zaken, maar kunnen de scheiding ook nog eens bijna van a tot z regelen. De advocaat hoeft enkel de papieren in te leveren bij de rechtbank en de scheiding zal ingewilligd worden.