Selecteer een pagina

Wanneer een werknemer langdurig ziek is, kan het zijn dat de werkgever voorstelt om het dienstverband te beëindigen via een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin de voorwaarden worden vastgelegd waaronder het dienstverband in goed overleg eindigt. Hoewel het op het eerste gezicht een nette oplossing lijkt, is het cruciaal om deze overeenkomst grondig te laten controleren. Zeker bij ziekte kunnen er namelijk belangrijke gevolgen zijn voor de uitkeringsrechten en financiële situatie van de werknemer.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een juridisch document waarin afspraken tussen werkgever en werknemer worden vastgelegd over de beëindiging van het dienstverband. In plaats van een ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter, kiezen partijen voor een beëindiging met wederzijds goedvinden. De voorwaarden zijn vrij onderhandelbaar, wat betekent dat er ruimte is voor maatwerk – mits beide partijen instemmen.

Bij ziekte komt hier echter een extra laag complexiteit bij kijken. In veel gevallen is het voor een werknemer nadelig om in te stemmen met beëindiging tijdens ziekte. Toch zijn er situaties waarin dit mogelijk wel een geschikte route is. Juist daarom is het belangrijk om een vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een specialist.

Waarom is controle zo belangrijk bij ziekte?

Wanneer een werknemer ziek is, heeft hij of zij in principe recht op loondoorbetaling voor een periode van maximaal twee jaar. Gedurende deze periode mag een werkgever niet zomaar ontslaan. Als een werknemer in deze fase instemt met een beëindiging, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het recht op een Ziektewet- of WIA-uitkering.

Het UWV beoordeelt namelijk of de beëindiging ‘vrijwillig’ is geweest. Als zij tot de conclusie komen dat een werknemer ‘vrijwillig’ werkloos is geworden zonder dringende reden, kan het recht op een uitkering worden geweigerd. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Een goed onderbouwde vaststellingsovereenkomst moet daarom altijd expliciet vermelden dat de werknemer niet hersteld is en dat de beëindiging niet op initiatief van de werknemer heeft plaatsgevonden.

Juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Het is essentieel om bij een vaststellingsovereenkomst bij ziekte juridisch advies in te winnen. Een gespecialiseerde jurist of advocaat kan beoordelen of de voorgestelde afspraken in jouw belang zijn, of deze voldoen aan de wettelijke eisen en wat de mogelijke consequenties zijn. Denk hierbij aan:

  • De hoogte van de transitievergoeding;
  • Loondoorbetaling tot het einde van het contract;
  • Opname van een neutrale reden van ontslag;
  • Bevestiging dat de werknemer ziek is en niet hersteld;
  • Het in acht nemen van de opzegtermijn;
  • Een regeling voor juridische kostenvergoeding.

Veelvoorkomende fouten

Er zijn meerdere veelvoorkomende fouten die in vaststellingsovereenkomsten bij ziekte voorkomen. Denk aan onduidelijke formuleringen, het ontbreken van een ontslagreden, of het ontbreken van een verklaring over de medische situatie van de werknemer. Hierdoor loopt men risico bij het aanvragen van een uitkering.

Ook wordt vaak vergeten om juridische kostenvergoeding op te nemen. Terwijl het laten controleren van een overeenkomst door een jurist of advocaat vaak noodzakelijk is – en in veel gevallen de werkgever bereid is deze kosten te vergoeden.

Conclusie

Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte is een stap die goed overwogen moet worden. Laat je niet onder druk zetten en neem geen overhaaste beslissingen. Een beëindiging met wederzijds goedvinden kan alleen goed uitpakken als alle voorwaarden juist zijn opgesteld en er geen risico’s zijn voor je recht op een uitkering.

Een vaststellingsovereenkomst laten controleren door een juridisch expert is daarom altijd verstandig. Alleen dan weet je zeker dat je geen rechten verliest en dat je de beste regeling uit de situatie haalt.