Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Heeft u te maken met een bedrijfsongeval?

Als er een bedrijfsongeval plaats vindt, is meestal de werkgever aansprakelijk. Een aantal voorbeelden van letselschade die opstaan zijn tijdens een bedrijfsongeval zijn; Ongevallen op kantoor, ongevallen op de bouwplaats, ongevallen tijdens het rijden voor uw bedrijf en zelfs ongevallen tijdens een bedrijfsuitje.  Samengevat alle ongevallen die tijdens het uitoefenen van uw betaalde arbeid plaatsvinden. Wie er aansprakelijk is voor een bedrijfsongeval, is afhankelijk van de details. Wij van “advocatenkantoorzoeken.nl” hebben verschillende aangesloten advocaten die gespecialiseerd zijn in bedrijfsongevallen.

bedrijfsongeval werkplaats

Bedrijfsongeval melden

Indien er een bedrijfsongeval plaatsvindt, is de werkgever verplicht dit te melden bij de arbeidsinspectie. De arbeidsinspectie kan een flinke boete geven indien een bedrijfsongeval plaatsvindt vanwege het niet voldoen aan de regels. Dit heet ook wel “bestuurlijke boete”.

Het melden van een bedrijfsongeval is noodzakelijk als er iemand is opgenomen in het ziekenhuis, letselschade ontstaat die blijvend is (amputatie, blindheid, psychisch letsel etc.) of het overlijden van een werknemer tot gevolg heeft. Indien er sprake is van blijvend letsel of een ziekenhuisopname op een later moment, moet u dit bedrijfsongeval alsnog aanmelden.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Aansprakelijk bedrijfsongeval

In de meeste gevallen is bij een bedrijfsongeval uw werkgever aansprakelijk. Zelfs als u zelf denkt dat hij niet aansprakelijk is. Dit komt doordat aansprakelijkheid van een bedrijfsongeval puur theoretisch wordt beoordeeld, terwijl het in de praktijk het er meestal anders aan toe gaat.

Uw werkgever is theoretisch gezien aansprakelijk voor letselschade, tenzij hij kan aantonen dat:

  • Dat er op uw werkplek voldoende veiligheidsmiddelen aanwezig zijn.
  • Dat uw werkplek veilig is
  • Dat er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
  • Dat er met herhaling voldoende veiligheidsinstructies zijn gegeven.
  • Dat de werkgever er rekening mee houdt dat niet alle veiligheidsinstructies volledig worden nageleefd.
  • Dat de opgelopen letselschade komt door uw eigen roekeloosheid of opzet.
  • Er voldoende verzekeringen (indien mogelijk) zijn afsloten voor u als werknemer.
  • Dat het naleven van de veiligheidsinstructies zijn gecontroleerd.

In de wet staat beschreven dat de werkgever moet bewijzen dat hij voor het bedrijfsongeval niet aansprakelijk is. Indien hij dit niet kan aantonen, wordt hij aansprakelijk gesteld. De bewijslast ligt dus bij uw werkgever!

Voor een uitzendkracht en voor een ZZP-er zijn dezelfde regels voor een bedrijfsongeval van toepassing. Een uitzendkracht heeft één ander voordeel. Die kan zelf bepalen wie hij aansprakelijk stelt, het uitzendbureau of het bedrijf waar hij zijn werkzaamheden verrichtte.

De meeste werkgevers verzekeren zich tegen bedrijfsongevallen. Dit betekent dus als hij als werkgever aansprakelijk is, in 99% van de gevallen de schade wordt betaald door de verzekeraar.