Wat is ontslag op staande voet?
Als u op staande voet wordt ontslagen, wordt uw arbeidsovereenkomst direct gestopt. Ontslag op staande voet is alleen toegestaan als u zich ernstig heeft misdragen. Een reden voor ontslag op staande voet kan zijn dat u uw baas heeft bedreigd, u weigert werk of u heeft gestolen op uw werk.
Indien u op staande voet wordt ontslagen moet uw werkgever direct de reden aangeven waarom u bent ontslagen. Uw ontslag moet meteen gebeuren na het incident waarom u ontslagen bent.
Bij ontslag op staande voet krijgt u gelijk na het ontslag geen loon. Indien uw ontslag op staande voet terecht is heeft u tevens geen recht op een uitkering.
Stappenplan ontslag op staande voet
Indien u op staande voet wordt ontslagen kunt de hierna genoemde stappen doorlopen:
Stap 1: Onderteken uw ontslag op staande voet niet
Als u op staande voet wordt ontslagen moet u direct in actie komen. U krijgt van uw werkgever waarschijnlijk een brief om uw ontslag op staande voet te bevestigen. Het is belangrijk dat u deze brief niet ondertekent. Als u toestemming geeft aan uw ontslag heeft u geen recht op een uitkering. Om uw ontslag aan te vechten hoeft u niet te wachten tot u de brief ontvangt.
Stap 2: Bezwaar maken
Laat zo snel mogelijk aan uw werkgever weten dat u het niet eens bent met uw ontslag. Dit moet snel gebeuren omdat u maar twee maanden de tijd heeft om een ontslag ongedaan te laten maken door de kantonrechter. Na deze twee maanden zijn er geen juridische manieren om uw ontslag aan te vechten. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Dit kunt u doen via www.advocatenkantoorzoeken.nl. Door advocaten te vergelijken kunt u besparen in de kosten.
De advocaat kan proberen in gesprek te gaan met de werkgever om ontslag op staande voet ongedaan te maken of deze te veranderen in ontslag met wederzijds goedvinden. Indien uw advocaat dit niet kan regelen met uw werkgever, dan moet de advocaat uw ontslag op staande voet aanvechten bij de kantonrechter.
Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor financiële bijstand waarmee u de kosten van de advocaat kan vergoeden.
Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?
Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!
Stap 3: Zoek nieuw werk
Indien u op staande voet ontslagen wordt betekent dit dat u gelijk geen inkomen meer krijgt. Indien uw ontslag terecht is betekent dit dat u tevens geen recht heeft op een WW-uitkering. Schrijf u daarom in bij het UWV als werkzoekende.
Stap 4: Uitkering aanvragen
Een WW-uitkering aanvragen moet binnen 1 week als u ontslagen bent. Houdt er rekening mee als u ontslag op staande voet terecht is, dat u de WW-uitkering terug moet betalen.
Indien u WW-uitkering is afgewezen en uw partner heeft ook geen inkomen, dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen bij het UWV. Het UWV stuurt deze aanvraag naar de gemeente waar u woont en komt uw aanvraag in behandeling.