Detachering is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het verschil tussen detachering en uitzendwerk is echter vaak niet duidelijk. Logisch ook, want in beide gevallen werk je voor een derde partij en word je uitgeleend aan een werkgever. In juridisch opzicht ligt detachering echter anders. Het grootste verschil zit hem in de zekerheid. Bij een detacheringsbedrijf krijg je namelijk een gewoon contract aangeboden. Deze duurt meestal net zo lang als de opdracht die je gaat uitvoeren, maar kan in sommige gevallen ook verlengd worden tot een contract voor onbepaalde tijd. Hierbij beschik je over alle rechten en plichten die andere werknemers met een contract hebben. Zo ook over een opzegtermijn.
Wanneer je wordt ingeschakeld door een detacheringsbedrijf of hierbij zelf een sollicitatiegesprek wilt voeren, dan is het belangrijk om te beseffen dat je niet in dienst komt te staan bij het bedrijf waar je uiteindelijk zult werken. Het detacheringsbedrijf is jouw werkgever en via hen verloopt dan ook het contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Door middel van detachering is het mogelijk om mensen flexibeler in te zetten, vacatures op te vullen en beginnende arbeiders te helpen om alles uit hun verdere loopbaan te halen. Er is zowel permanente als tijdelijke detachering mogelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld opdrachtgevers die een detacheringsbedrijf inschakelen tijdens piektijden van hun bedrijf. Ook permanente detachering is mogelijk, maar ook dan blijft de werknemer in dienst van het detacheringsbedrijf. Zij zijn immers de baas over het contract.
Ook bij detachering zijn er een aantal rechten en plichten waar zowel het detacheringsbedrijf als de werknemer aan moet voldoen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Goede afspraken tussen opdrachtgever en detachering
De detachering loopt enkele risico’s wanneer het werknemers uitleent aan verschillende bedrijven. Hierbij geldt vooral dat er van tevoren goede afspraken moeten worden gemaakt met de opdrachtgever. Wanneer dit niet wordt gedaan, dan kunnen bepaalde zaken plotseling in geding komen. Zo kan een opdrachtgever de detachering bijvoorbeeld verantwoordelijk stellen wanneer er enkele bijkomende kosten zijn gekomen die niet van tevoren waren afgesproken. Denk bijvoorbeeld aan premies en dergelijke. Omdat het contract via de detachering verloopt, zal de opdrachtgever in dit geval altijd in zijn of haar recht staan. Mits er goede afspraken van tevoren op papier zijn gezet.
Concurrentiebeding voor werknemers
Wie werkzaam is voor een detacheringsbedrijf heeft ook enkele plichten om aan te voldoen. Voordat je een contract ondertekent bij de detachering is het daarom eerst belangrijk om deze heel zorgvuldig door te lezen. Als medewerker dien je je aan bepaalde afspraken te houden. Hierbij speelt concurrentiebeding een zeer grote rol. Dit houdt in dat de medewerker voor het detacheringsbedrijf blijft werken. Het is dus niet toegestaan om tussentijds plotseling de overstap te maken naar een vaste werkgever. Wanneer de medewerker wel een dergelijk aanbod van zijn of haar huidige opdrachtgever krijgt, dan zal het juridische consequenties hebben als deze akkoord gaat. Hoe zwaar deze gevolgen zijn kun je teruglezen in het contract. Denk daarom goed na voordat je een vacature letselschadebehandelaar via een detacheringsbedrijf aanneemt. Indien het niet je bedoeling is om ooit voor de opdrachtgever te werken, dan is dit een prima idee. Als je wel graag voor de opdrachtgever zelf wilt werken, dan moet je rekening houden met mogelijke hoge geldboetes.