Het is nooit leuk om slecht nieuws te ontvangen of te brengen. Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst is dan ook stressvol voor zowel de werkgever als de werknemer. Zelfs als het niet volkomen onverwachts was. Wanneer jij degene bent die ontslagen wordt, kan het ook heel veel extra stress opleveren. Gelukkig is het goed om te weten dat werknemers over het algemeen heel goed beschermd zijn in Nederland. Je mag nooit zomaar ontslagen worden en je kunt op heel veel rechten terugvallen die jou extra (financiële) bescherming bieden. Maar dan is het wel belangrijk om te weten waar je recht op hebt. Wat mag wel of juist niet bij een ontslag?
Waar heb je recht op bij ontslag?
In Nederland is het goed geregeld voor ontslagen medewerkers. Zij beschikken over enkele rechten die het voor hen makkelijker maken om de tijd tot een nieuwe baan te overbruggen. Een daarvan is bijvoorbeeld een ontslagvergoeding. Hier heb je altijd recht op. Ongeacht het aantal jaren dat je in dienst bent geweest. Wel is het zo dat de vergoeding hoger ligt, naarmate je langer in dienst was. Hoeveel de minimale ontslagvergoeding is, hangt van veel verschillende factoren af. Je kunt eenvoudig online een berekening doen of hier een deskundige bij inschakelen.
Je kunt je werkgever ook wijzen op verschillende mogelijkheden om je te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een traject bij gortoutplacement.nl. Hoewel dit geen verplichting is, getuigt het wel van goed werkgeverschap. Bovendien mogen de kosten hiervan afgetrokken worden van de ontslagvergoeding. Met behulp van outplacement vergroot jij je kansen op het vinden van een nieuwe baan en blijft de verstandhouding tussen jou en je ex-werkgever goed. Hier hebben beide partijen dus profijt van.
Ontslaan mag niet zomaar
Bij een contract voor onbepaalde tijd mag ontslag niet zomaar volgen. Je werkgever moet dan echt met een goede reden komen. Het mag dus niet zo zijn dat hij jou minder aardig vindt dan de rest en dat hij je er daarom uit probeert te werken. Er mag enkel ontslag volgen wanneer hier een gegronde reden voor is.
Hierbij kan bijvoorbeeld aan disfunctioneren gedacht worden. Als dit de reden is, moet echter wel een dossier worden opgebouwd met voorbeelden en ook ervaringen van anderen om dit aan te tonen. Daarnaast kunnen ook bedrijfseconomische redenen en reorganisatie goede redenen zijn om iemand te ontslaan. In dat geval moet wel aangetoond worden dat er geen enkele andere mogelijkheid is.
Kortom: ontslaan kan niet zomaar. Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer de werknemer zich drastisch heeft misdragen. Denk bijvoorbeeld aan geweld of het stelen van bedrijfsmiddelen. Dan kan ontslag op staande voet volgen en verdwijnt ook het recht op ontslagvergoeding en andere extra’s.
Betwijfel jij of jouw ontslag wel terecht is? Schakel dan een ontslagadviseur of advocaat in. Het is sowieso belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen. Ook niet in je emoties. Onderteken niets voordat een onafhankelijk persoon mee heeft gekeken.