Als je te horen krijgt dat je niet meer welkom bent bij je huidige werkgever, kan dit een enorme ingrijpende gebeurtenis zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat je zelf ontslag wilt nemen. Dit kan zo zijn omdat je een andere interessantere baan hebt gevonden of de mogelijkheid krijgt om door te groeien, iets wat je op de huidige werkplek niet meer kon. Er kunnen talloze redenen zijn waarom je besluit ontslag te nemen. Maar wist je dat je bij een ontslag met wederzijds goedkeuren ook de mogelijkheid hebt om te onderhalen? In deze blog vertellen we je alles waar je op moet letten als je zelf ontslag wilt nemen. Zo snijd je jezelf niet in de vingers en maak je de juiste beslissingen!
Begin met het maken van een ontslagbrief
Allereerst is het belangrijk dat je een ontslagbrief opstelt. Dit kan best lastig zijn. Niet iedereen is immers even bekwaam in het verwoorden van hun wensen op papier en deze moeten bovendien ook nog eens juridisch opgesteld worden. Maak gebruik van een ontslagbrief met wederzijds goedvinden voorbeeldbrief, deze vind je gemakkelijk online en geeft jou de nodige handvaten om de brief op de juiste manier op te stellen. In de meeste gevallen zal je eerst een gesprek aangaan met de leidinggevende. Hierin vertel je op een nette manier over je ontslag. Ga je niet meer met een lekker gevoel naar je werk omdat er sprake is van conflicten tussen jou en je leidinggevende? Dan kunnen we ons voorstellen dat de emoties hoog op kunnen lopen tijdens zo’n gesprek. Probeer dit vooral in te houden en blijf rustig! Zo kun je meer uit je ontslag halen en rekenen op goede referenties. Naast een persoonlijk gesprek is dus ook de ontslagbrief wettelijk verplicht. De afspraken moeten zwart-op-wit staan en zowel de werknemer als de werkgever moeten akkoord gaan met een handtekening.
Wat is je situatie?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je ontslag wilt nemen bij je huidige werkgever. Als je het wel naar je zin hebt, maar de arbeidsomstandigheden bij een andere werkgever net wat beter zijn, kan je er nog voor kiezen om te overleggen met je leidinggevende. Vertel over het aanbod dat je hebt gekregen en dat je er veel voor voelt om voor de betere werkomstandigheden te kiezen, mits er op de huidige werkplek niks gaat veranderen. Als een leidinggevende je echt graag binnen het team wilt houden, zal hij of zij er alles aan doen om dingen voor je te veranderen. Het kan ook zo zijn dat er sprake is van een arbeidsconflict of verkeerd handelen van de werkgever. In dat geval is het belangrijk om een kantonrechter in te schakelen.
Schakel een jurist in
Als je overtuigd bent van je keuze om je huidige werkgever te verlaten, is het opstellen van een ontslagbrief de eerste stap. Toch moet je niet vergeten dat je huidige werkgever je waarschijnlijk nog helemaal niet kwijt wilt. Je kan dan ook best wel wat uit je ontslag halen. Bovendien heb je ook een aantal rechten als werknemer. Laat een jurist samen met jou het ontslag doorkijken en bekijk wat de mogelijkheden zijn om op een goede en positieve manier afscheid te nemen.