Denk jij erover na om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten en/of ben jij nieuwsgierig naar wat deze verzekering precies vergoedt? Blijf dan lezen want in deze blog behandelen wij de rechtsbijstandverzekering. Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat je juridische bijstand krijgt bij conflicten en juridische geschillen. Denk bijvoorbeeld aan conflicten omtrent een koop- of huurcontract of een verkeersongeluk. Met een rechtsbijstandverzekering zal de juridische bijstand die je krijgt worden verzorgd door juristen die in dienst zijn bij de verzekeringsmaatschappij zelf of zullen de kosten van een externe advocaat worden vergoed. In deze blog leggen wij uit in welke situaties je een rechtsbijstandverzekering nodig kunt hebben, uit welke dekkingen je kunt kiezen en wat je moet voorbereiden voordat je daadwerkelijk een rechtsbijstandverzekering afsluit.
Voor een uitgebreid overzicht van verzekeringsmaatschappijen kun je Luminablog.nl bezoeken. Op deze website kun je reviews van verschillende verzekeringsmaatschappijen lezen, zodat je uiteindelijk de juiste verzekeringsmaatschappij kiest om jouw rechtsbijstandverzekering bij af te sluiten.
Wel of geen rechtsbijstandverzekering afsluiten?
Is het voor jou nuttig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Dat ligt vooral aan jouw eigen persoonlijke situatie. Over het algemeen is het namelijk lastig om de kans op een conflict in te schatten. Factoren die de kans op een conflict vergroten zijn bijvoorbeeld vaak verhuizen of van baan wisselen, regelmatig op de weg zitten en het hebben van een gezin. Stel dat jij ooit een geschil krijgt en je hebt een rechtsbijstandverzekering: dan ben je in de meeste gevallen goedkoper uit dan wanneer je zelf een advocaat inschakelt.
Maar welke soorten conflicten komen nou het meest voor? Dat zijn geschillen omtrent verkeerszaken, arbeidsgeschillen en consumentenkwesties.
Wat moet ik voorbereiden voordat ik een rechtsbijstandverzekering afsluit?
Om na te gaan of een rechtsbijstandverzekering nuttig voor jou is, kun je het één en ander onderzoeken en voorbereiden. Zo kun je eerst de noodzaak van een polis proberen in te schatten. Een rechtsbijstandverzekering is in de meeste gevallen alleen lonend bij grote geschillen. Voor kleine geschillen loont het echter niet om elke keer de premie te betalen. Daarnaast raden wij je ook aan om te controleren of er overlap is met andere verzekeringen die je momenteel hebt lopen. Bekijk eerst goed wat er wel en niet gedekt is je lopende verzekeringen.
Wanneer je dit hebt gecontroleerd is het verstandig om ook te controleren in welke landen je met de door jouw gekozen rechtsbijstandverzekering verzekerd bent. Kijk ook of inwonende familieleden en reisgenoten meeverzekerd zijn en wat het verzekerde bedrag van je verzekering is.
Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit moet je bepalen hoe uitgebreid de dekking van jouw rechtsbijstandverzekering moet zijn.
De dekkingen waaruit je kunt kiezen
Er bestaan in Nederland twee hoofdsoorten rechtsbijstandverzekeringen. Namelijk de motorrijtuigenrechtsbijstandverzekering en de gezinsrechtsbijstandverzekering. De motorrijtuigenrechtsbijstandverzekering is alleen bedoeld voor juridische conflicten in het verkeer. De gezinsrechtsbijstandverzekering is uitgebreider en wordt zelf door jou samengesteld. Zo kun je voor verschillende modules kiezen en je kunt de dekking zo uitgebreid mogelijk maken als je zelf wenst. De modules die het meest voorkomen zijn: verkeer, consument & wonen, inkomen en fiscaal & vermogen.
De conclusie
Probeer vooraf na te gaan of een rechtsbijstandverzekering lonend en noodzakelijk is voor jou. Vervolgens is het verstandig om zelf onderzoek te doen naar een passende rechtsbijstandverzekering voor jou. Controleer je lopende verzekeringen op overlap en bepaal voor welke geschillen je precies gedekt wilt zijn.