Selecteer een pagina

Het is niet een heel bekend begrip: mediation. Toch voeren jaarlijks veel Nederlanders gesprekken met een mediator. Wil jij weten wat een mediator doet en wanneer je gebruik maakt van de diensten van een mediator? Lees dan snel verder.

Wat is mediation?

Het kan voorkomen dat je in een conflict met iemand raakt. Dit kan een arbeidsconflict zijn, maar ook een conflict in de persoonlijke sfeer. Denk hierbij aan een conflict met de buren. Of je gaat scheiden. Als allebei de partijen in gesprek met elkaar willen om het conflict op te lossen, dan kan een mediator helpen. Een mediator gaat het gesprek aan, met jou en met de andere partij in het conflict. Doel is om het conflict op te lossen en samen afspraken te maken. Door het werk van een mediator worden dus conflicten opgelost. Bijkomend voordeel is dat dit vaak gebeurt zonder dat een betrokken partij een advocaat inschakelt of een juridische procedure start.

Hoe gaat het gesprek met een mediator?

Zoals gezegd gaat een mediator echt het gesprek aan met betrokken partijen. Mediation is maatwerk, dus niet elk gesprek verloopt hetzelfde. In ieder geval wordt in de gesprekken aan beide partijen gevraagd om hun kant van het conflict toe te lichten. Hierover gaat de mediator vervolgens het gesprek aan, onder meer door vragen te stellen. Dit doet de mediator vanuit zijn onafhankelijke rol als gespreksleider. Daarnaast zorgt de mediator als gespreksleider dat iedereen voldoende aan bod komt en gehoord wordt. Iedereen moet zijn verhaal kwijt kunnen. Een mediationgesprek duurt gemiddeld anderhalf uur, het aantal gesprekken is afhankelijk van de voortgang.

Familiemediation

Familiemediation is een bekende vorm van mediation. Dit is mediation tussen familieleden. Hierbij kan je denken aan echtscheidingen, maar ook aan conflicten tussen familieleden. Zeker bij conflicten in de familie is het fijn als het conflict opgelost kan worden zonder dat juridische procedures gevoerd worden.

Is mediator een beschermd beroep?

In principe kan iedereen als mediator fungeren in een conflict. Zeker bij hoogoplopende en emotionele conflicten kan het echter wenselijk zijn om een professionele mediator in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld Cander zijn. Cander werkt met mediators die gespecialiseerd zijn in verschillende conflicten. Bovendien zijn de aangesloten mediators registermediators. Dit betekent dat de mediators van Cander geregistreerd zijn in het MfN-register, het onafhankelijke kwaliteitsregister voor mediators in Nederland.